Suomalainen europarlamentaarikko Heidi Hautala (vihr) kerää kehuja Britannian yleisradioyhtiö BBC:n lähetyksessä antamistaan brexit-kommenteista.

Euroopan parlamentin varapuhemies Hautala ei antanut haastattelussa briteille juurikaan toivoa erosopimuksen uudelleen neuvottelemisesta. Tämä on ollut myös EU:n virallinen linja, vaikka Britannian parlamentti vaatii uusia neuvotteluita.

”Kanaalin eri puolilla vallitsee kaksi täysin eri todellisuutta. Toinen puhuu uusista neuvotteluista, toinen sanoo, että me olemme jo neuvotelleet kaksi vuotta – ja tämä [nykyinen erosopimus] on se, mihin olemme yhdessä päätyneet”, Hautala sanoi BBC:llä.

Lue myös: EU:sta välitön tyrmäys Britannialle – Theresa Mayn ”voitto” jäi lyhyeksi

Hautala jatkoi, ettei hän kerta kaikkiaan näe, mikä voisi olla niin sanottujen Irlanti-takuiden nykyisen mallin vaihtoehto – paitsi pysyvä jäsenyys tulliunionissa, minkä brittiparlamentti jo tyrmäsi.

”Nyt on tarpeen sanoa, että jos Britannian parlamentti ja hallitus eivät pysty päättämään, millaisen brexitin he haluavat tai haluavatko he brexitin, niin miksi ei kysyttäisi kansalta? Uskon puhuvani tässä aika monen brittiläisen kollegani ja ystäväni suulla. Ihmiset ovat turhautuneita, koska he näkevät nyt, mitä brexit todella heille tarkoittaisi”, Hautala sanoi.

”On aika ottaa People’s Vote -kampanja vakavasti.”

Vuonna 2018 käynnistetty People’s Vote -kampanja vaatii Britanniaan uutta kansanäänestystä, koska millään brexit-vaihtoehdolla ei ole parlamentin enemmistöä takanaan.

Hautala saa Twitterissä kehuja ”järjen” puhumisesta. Myös BBC:n haastattelu nähtävissä Twitter-upotuksessa alla.

LUE LISÄÄ: Suomi varautuu kovaan brexitiin – Juha Sipilä: ”Päätimme erillislain säätämisestä”