EU:n valmistelema tekijänoikeuslainsäädännön uudistus jakaa voimakkaasti mielipiteitä. Parlamentin kokoomuslainen suomalaisedustaja pitää kritiikkiä ”linkkiverosta” vääriin tietoihin perustuvana, Tekniikka&Talous kertoo.

Tekijänoikeusdirektiivin esittelijä (tai Brysselin termein ”rapporteur”) EU-parlamentissa on ollut saksalainen EPP-ryhmän meppi Axel Voss. Vossin esitystä ovat arvostelleet erityisesti parlamentin vihreän ryhmän edustajat, kuten vastaesityksen tehnyt euroedustaja Julia Reda.

EPP-ryhmän suomalainen meppi Petri Sarvamaa (kok.) uskoo esityksen saavan ryhmässä laajan tuen. Sarvamaa katsoo, että direktiivistä on levitetty perättömiä väitteitä.

Kiistat koskevat erityisesti tekijänoikeusdirektiivin artikla 11:ta, joka käsittelee kaupallisen sisällön jakamista ja levittämistä, ja artikla 13:a, joka koskee palveluntarjoajan velvollisuutta valvoa jaettua sisältöä.

Vhreiden suomalainen meppi Heidi Hautala toteaa, että nykyisessä direktiivissä on ongelmansa, mutta hän ei usko viime viikolla valiokunnassa äänestetyn Vossin esityksen ratkaisevan niitä. Hautala toteaa, että eniten esillä ollut direktiivin artikla 13 asettaa palveluntarjoajille lisensointi- ja sisällön valvontavelvollisuuden, mutta tämä on muotoiltu liian laajasti.

Hautalan mukaan velvollisuus ulottuisi niihinkin palveluntarjoajiin, jotka eivät taloudellisesti hyödynnä tekijöiden teoksia ilman tekijöiden lupaa ja kohtalaista korvausta tekijöille. Tätä on kutsuttu EU:ssa ”arvokuiluksi”.

"Linkkiveroksi” kutsuttu tekijänoikeusmaksu ja lähetyn sisällön suodattimet tulevat aiheuttamaan suurta vahinkoa vapaalle internetille, Julia Reda sanoi laki- ja oikeusvaliokunnan äänestyksen jälkeen. Petri Sarvamaa tyrmää väitteen.

– Kyse ei ole mistään internetin vapauden tuhoamisesta. Vihreitä on ollut paljon mukana hysterian luomisessa.

Tekijänoikeusdirektiivin vastustajat ovat levittäneet väitettä, että lainsäädäntö lopettaisi meemien jakamisen mahdollisuudet tai että se estäisi hyperlinkkien jakamisen.

– Direktiiviteksti nimenomaan sulkee pois hyperlinkit. Se ei koske niitä.

Hautala toteaa, että artiklan 13 kritiikki ei tule pelkästään teknologiayrityksiltä ja ”internet-aktiiveilta”, vaan laajemmin, akatemiseesta yhteisöstä ja jopa YK:n erityisedustajalta.

YK:n ilmaisunvapauden erityislähettiläs on sanonut olevansa huolissaan, että esitetty muotoilu rajoittaa käyttäjien ilmaisunvapautta ilman, että näiden rajoitusten laillisuutta, tarpeellisuutta ja oikeasuhtaisuutta on ennalta selvitetty.

Sarvamaan mukaan kyse on siitä, että EU haluaa luoda kohtalaiset edellytykset kaupalliseen sisältöliiketoimintaan internetissä ja siksi suojata kaupallisen sisällön levittämistä.

– Direktiivi haluaa tarttua siihen, että sisältöä haetaan ja jaetaan korvauksetta. Sen asian haluamme pistää kuntoon.

Heidi Hautala toteaa, että direktiviissä on jälkikäteinen oikaisumahdollisuus, jos jotain sisältöä on oikeudettomasti poistettu verkosta. Hän ei usko tämän ratkaisevan artiklan ongelmia.

Sosiaalisen median keskusteluissa on epäilty, että mepit ovat alistuneet kaupallisten mediayhtiöiden lobbaukseen, Suomessa ja muualla Euroopassa. Sarvamaa ei tällaista lobbausta tunnista.

Näillä näkymin EU:n parlamentti käsittelee tekijänoikeusdirektiiviä täysistuntokeskustelussa Strasbourgissa 3. heinäkuuta ja äänestää siitä 4. heinäkuuta.

LUE LISÄÄ: Mediapomo parahti EU:n ”linkkiverosta” – ”Juuri se termi jota vastustajat syöttävät”