Laura Lepistö ja Susanna Pöykiö olivat molemmat lähes taivaissa taitoluistelun EM-kisojen lyhytohjelman jälkeen. Lepistö johtaa kilpailua, Pöykiö on toisena ja tärkeimmässä hypyssään epäonnistunut Kiira Korpikin kärjen tuntumassa seitsemäntenä.

Suomalaiskolmikosta espoolainen 20-vuotias Lepistö luisteli ensimmäisenä. Hän aloitti heti puhtaalla kolmois-kolmois yhdistelmällä, jatkoi onnistuneella kolmoisritillä. Mutta sitten tuli moka, kun rutiinihyppyihin kuuluva kaksoisaxel jäi vain yhteen kierrokseen.

–En tiedä mitä siinä tapahtui. Olin kai niin töpinöissäni, kun kaikki oli mennyt ihan nappiin ennen sitä viimeistä hyppyä. Kai minulla oli siihen axeliin vähän vajaa vauhti, ei sitä voi oikein muuten ymmärtää.

Lepistö luisteli ohjelmansa kuin hurmiossa.

–Kuulin kuin telkkarin Tapio Suominen karjui selostuspaikaltaan "loistavaa" sen hyppy-yhdistelmän jälkeen. Ja kyllä minä rekisteröin yleisönkin kannustuksen. Oli ihan mahtavaa luistella kotiyleisön edessä. Halli suunnilleen räjähti sen ensimmäisen hypyn jälkeen, Lepistö kiitteli innostuneita suomalaisia.

Lepistö sai lyhytohjelmastaan 56,62 pistettä. Hänen ennätyksensä on 59,18.

–Vähän ihmettelen noita pisteitä. Näköjään tuomarit olivat rokottaneet ainakin liukusarjojen tasopisteissä. Sunnuntaina täytyy olla tarkempi noissa yksityiskohdissa, edellisten EM-kisojen pronssinainen lupasi.

–Meni kyllä sitä axelia lukuunottamatta ihan potenssiin viisi. Sikasiisti kisa, espoolainen kuvaili tuntojaan.

Oululainen 26-vuotias Pöykiö on saanut tuta kuinka kovaa on taitoluistelijan elämä. Viime kausi meni Pöykiöltä selkävaivojen vuoksi pilalle. SM-kisatkin menivät alakanttiin, mutta niin vain vuoden 2005 EM-kisojen hopealuistelija näytti sisukkuutensa.

Pöykiö onnistui kärkikolmikosta ainoana luistelijana kaikissa hypyissään. Kolmoisflippi, kolmoislutz yhdistettynä kaksoistulppiin ja kaksoisaxel menivät kaikki hienosti. Varsinkin kolmoislutz nousi korkealle ja pyöri vinhasti.

–Nyt täytyy tipahtaa äkkiä maan pinnalle. On tämä aivan hullua. Siskokin (valmentaja Heidi Pöykiö) huusi ja hihkui kisan jälkeen. Ei se ole yhtään sen tapaista, Pöykiö nauroi.

Lepistön tapaan Pöykiökin ihmetteli pistesaldoaan (56,06). Pöykiön ennätys on 57,62.

–Luulin aluksi että se oli nappisuoritus. Näköjään tuomarit ovat kuitenkin rokottaneet tasopisteissä pirueteissa sekä liuku- ja askelsarjoista. Hurmoksessa on varmasti jäänyt laskematta kierroksia ja sekunteja, Pöykiö tunnusti.

Jo torstain harjoituksissa näkyi, ettei Kiira Korpi ole ehtinyt tervehtyä täyteen iskuun. Harjoituksissa ei kolmoislutz sujunut, eikä se onnistunut kisassakaan. Korpi hyppäsi lutzinsa etukenoon ja joutui ottamaan alastulon jälkeen tukea jäästä molemmilla käsillään. Tuomarit katsoivat hypyn kaatuneeksi eivätkä antaneet siitä pisteitä.

–Ponnistus oli siinä aika hätäinen. Onneksi sain sen kuitenkin vedettyä kiinni. Tuomarit eivät antaneet siitä mitään, minkäs minä sille voin. Loppuohjelma sujui mielestäni ihan hyvin.

Korven ohjelmassa oli myös kolmoisritti, joka näytti katsomoon aivan puhtaalta suoritukselta. Tuomarit olivat eri mieltä.

–En oikein ymmärrä, miksi siitäkin rokotettiin. En ole koskaan hypännyt vajaata kolmoisrittiä, Korpi harmitteli.

Korpi varmasti tiesi itse parhaiten, ettei hän ole EM-kisoissa parhaassa tikissä alkukauden sairastelujen jälkeen.

–Hienoa oli luistella tällaiselle yleisölle. Lauantaina näytetään, että osaan minä puhtaitakin kolmosia hypätä, lupasi Korpi.

Hyvällä vapaaohjelmallaan hän voi parantaa sijoitustaan, mutta mitalisijat taisivat jäädä Lepistön ja Pöykiön vastuulle.