New York

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin virkarikossyyte etenee nopeasti eteenpäin, kun hallinto julkaisi tietoja keskusteluista Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin kanssa. Monet ovat vertailleet tapahtumaa vuosien 1972–1974 Watergate-skandaaliin, jonka päätteeksi republikaanipresidentti Richard Nixon erosi.

Myös tuolloin kyse oli poliittisen vastustajien urkinnasta, mutta toisin kuin Trumpin tapauksessa, Nixoniin voitiin liittää suora rikos. Atlantassa Claytonin yliopiston poliittisen historian professorina toimiva Marko Maunula sanoo, että laittomuuden määrittely jää tällä kertaa perustuslain asiantuntijoille.

”Sen voi kuitenkin sanoa kevyesti, että tässä on rikottu amerikkalaisen politiikan perinteitä ja pelisääntöjä oikein kunnolla. Vieraan valtion päämies on sekoitettu sisäpolitiikkaan, kun Trump on kirjaimellisesti pyytänyt tonkimaan likaa poliittisesta vastustajasta.”

Myös Maunula mainitsee yhtymäkohdista Watergateen, jossa republikaanisenaattorit pitivät presidenttinsä puolia alusta saakka. Tilanne vaikutti pitkään siltä, että Nixon voittaisi valtakunnanoikeudessa, jossa kaksi kolmasosaa senaatista on puollettava presidentin erottamista.

”Lopussa asiat liikkuivat yllättävän nopeasti. Viimeisen kuukauden aikana senaattorit laskivat poliittiset ilmansuunnat ja siinä vaiheessa joku kertoi Nixonille, että herra presidentti, te häviätte. Hän erosi itse.”

Republikaanien tutkittava itseään

Trumpin tapauksessa republikaanien hallitseman senaatin tukea on pidetty poikkeuksellisen vahvana, eikä demokraattien uskota saavan käännettyä vähintään 20 republikaanisenaattorin päätä, jos virkarikossyyte etenee äänestykseen saakka.

Maunulan mainitsee Ben Sassin ja Mitt Romneyn, jotka ovat olleet julkisesti kriittisiä Trumpille. Muista senaattoreista professori ei osaa kuitenkaan vielä sanoa.

”Erottaminen on mahdollista, jos yleinen mielipide alkaa kuitenkin kääntyä Trump-vastaiseksi senaattorien omissa osavaltioissa. Lisäksi heidän on uskottava, että he voivat äänestää Trumpia vastaan ilman, että kärsivät poliittisesti.”

Politiikkaa. Poliittisen historian professori Marko Maunula sanoo vyyhdin ratkaisun löytyvän republikaanisenaattorien omista osavaltioista.

Kongressiedustajia työnsä kautta tapaavan Maunulan mukaan monet edustajat kritisoivat Trumpia kahdenkeskisissä keskusteluissa. Edes republikaanit eivät kuulemma piittaa Trumpista pätkääkään.

”Kun kongressiedustajat saavat pari ryyppyä sisäänsä, niin he alkavat luottamuksellisesti kuiskailla, että tämä mies on täysi idiootti ja että hän tekee suurta hallaa puolueelle.”

”Tähän sisältyy myös kattavampi pohdinta, kun republikaaninen puolue joutuu pohtimaan puolueensa sielua ja tilaa.”

Juuri se, mitä republikaaninen puolue tarkoittaa edustajille, voi lopulta koitua Trumpin kohtaloksi. Esimerkiksi kauppasota Kiinan on puolueen periaatteita vastaan, sillä republikaanit on tunnettu vapaakaupan edistäjänä.

Senaattorien on annettava äänestyksessä kantansa videolle. Irakin sotaa 2000-luvun alussa kannattaneet demokraattisenaattorit tietävät prosessin kiusallisen hyvin.

Asiantuntijat ovatkin spekuloineet edustajainhuoneen puheenjohtajan Nancy Pelosin käyttävän tätä aseena republikaanien taivuttelussa.

Maunula sanoo senaattorien olevan hyvin tietoisia asemastaan historiassa.

”Joku vakuuttaa heitä, että haluavatko he jäädä historiaan senaattorina, joka tuki tätä irvokasta show’ta vai senaattorina, joka äänesti pelastaakseen kapitalismiin, vapaisiin kauppasuhteisiin ja hyviin tapoihin uskovan republikaanisen puolueen.”

Voisiko Trump erota itse?

Mikäli Trump lopulta joutuu valtakunnanoikeuteen senaatin eteen, niin Maunula ei usko, että hän luopuu presidenttiydestään Nixonin kaltaisesti. Professori muistuttaa, että ei ole psykiatri, mutta ei kuitenkaan näe vetäytymistä Trumpin persoonalle tyypillisenä.

”Uskon, että hän ei pysty näkemään tekojaan negatiivisessa valossa. Oli kuvaavaa, että Trump halusi julkistaa muistiinpanot, Hän ihan oikeasti uskoo, että tämä on hyvä juttu, eikä tässä tehty pahaa.”

Presidentin mahdollisella personallisuushäiriöllä on spekuloitu pitkin tämän virkakautta. Myös Maunula sanoo Trumpin vaikuttavan narsistilta.

”Siihen kuuluu kyvyttömyys nähdä omissa toimissaan mitään negatiivista koskaan. Se tekee Trumpin käytöksestä arvaamatonta.”

”En ihmettele, jos Trump haluaa viedä asian valtakunnanoikeuteen, missä hän kuvittelee esittävänsä asiansa ja muiden antavan lopuksi 10 minuutin aplodit.”