Israel ja Yhdistyneet Arabiemiraatit solmivat torstaina sopimuksen, joka normalisoi niiden välit ja tarkoittaa Israelin pidättäytymistä uusista pakkoliitossuunnitelmista ainakin toistaiseksi. Israelilla ei aiemmin ole ollut diplomaattisia suhteita Persianlahden arabivaltioihin.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ilmoitti sovusta yllättäen kutsuen sitä ”historialliseksi” ja ennakoiden sen tuovan muitakin arabivaltioita lähemmäs rauhaa ja diplomaattisuhteita Israelin kanssa. Lähi-idän tutkija, Helsingin yliopiston professori Hannu Juusola pitää sopimuksen symbolista merkitystä suurena.

”Huomattavan iso symbolinen merkitys, jos todella näin. Toki varsinaista konfliktia ei ole koskaan ollut”, hän toteaa Twitterissä ensimmäisiin uutisiin viitaten.

Yhdysvallat oli Trumpin ja hänen vävypoikansa, Israelin-neuvonantaja Jared Kushnerin johdolla edistämässä sopimusta.

”Iso voitto Trumpille (ja Kushnerille), sillä keskeinen osa Lähi-idän politiikasta ollut lähentää Israelin ja Persianlahden ’maltillisten’ arabimaiden välejä. Ilmeisesti [Israelin] Netanyahu suostuu siirtämään toistaiseksi Länsirannan lisäannektioita”, Juusola kommentoi.

Israelin pääministeri Benjamin Netanyahu kertoo BBC:n mukaan ”lykänneensä” Länsirannan pakkoliitoksia, mutta suunnitelmien hylkäämisestä ei hänen mukaansa ole sovittu. Arabiemiraattien puolelta sen sijaan on kommentoitu, että pakkoliitokset pysähtyvät. Kushnerin mukaan Israel ei toimi asiassa konsultoimatta Yhdysvaltoja.

BBC:n mukaan Israelin ja Arabiemiraattien sopimus tuli yllätyksenä palestiinalaisjohtajille. Presidentti Mahmoud Abbasin puhemies kutsuu sopimusta ”petokseksi”, ja Palestiinan Emiraattien-lähettiläs on kutsuttu takaisin kotimaahan.

”Palestiinalaisten asema ja tuki heikkenee tämän [sopimuksen] seurauksena entisestään, vaikka varmaan Emiraatit tulee korostamaan halua tukea palestiinalaisten oikeuksia jatkossakin”, Juusola arvioi.

BBC:n mukaan Arabiemiraattien ja Israelin lähentymisen taustalla on yhteinen huoli Iranin toiminnasta. Netanyahun mukaan Israel ja emiraatit tulevat tekemään yhteistyötä muun muassa koronaviruksen suhteen.

Israelin ja Arabiemiraattien sopu on vasta kolmas rauhansopimus Israelin ja arabimaiden välillä vuoden 1948 itsenäisyysjulistuksen jälkeen.

”Nyt kun jää on rikottu, odotan muidenkin arabi- ja muslimimaiden seuraavan Yhdistyneitä Arabiemiraatteja”, Trump kommentoi.

LUE MYÖS: