Maanpuolustukorkeakoulun professori Petteri Lalu pitää Venäjän puolustusministerin Sergei Shoigun tiistaista lausuntoa poikkeuksellisena.

Shoigu nosti tiistaina Moskovassa pitämässään puheessa esille Suomen, Ruotsin ja Yhdysvaltojen toukokuussa tekemän sopimuksen puolustusyhteistyöstä. Shoigun tulkinnan mukaan mahdollistaa Suomen ja Ruotsin täyden osallistumisen Naton sotilasharjoituksiin. Vastavuoroisesta Nato saa Shoigun mukaan rajoittamattoman pääsyn Suomen ja Ruotsin ilmatilaan sekä aluevesille. Shoigu katsoo, että tämä pakottaa Venäjän vastatoimiin.

–Näin ei asiaa ole aiemmin esitetty, vaan vastatoimet kytketty varsinaiseen Nato-jäsenyyteen. Lalu kommentoi Twitterissä.

Hän ehdottaa, että Suomessa voitaisiin lausunnon jälkeen siirtyä keskustelemaan siitä, mitä Nato-jäsenyys antaisi Suomelle, ja mitä se siltä edellyttäisi poliitikan perustana.

–Voisimme vihdoin, kiitos Šoigun, siirtyä Nato-keskustelussa siihen, mitä jäsenyys antaisi Suomelle ja mitä se siltä edellyttäisi poliitikan perustana ja puolustuksen käytäntönä ilman nurkassa kököttävän virtahevon vastatoimien pelkoa, nehän ovat Šoigun mukaan tarpeen jo nyt.

Euroopan sotahistorian dosentti Markku Salomaa ja asejärjestelmäasiantuntija Arto Pulkki arvioivat Ylellä Shoigun lausunnon tarkoittavan sitä, että Venäjä lisännee joukkojaan Suomen vastaisella rajalla

Lue lisää: Venäjän puolustusministeri uhkasi Suomea ”vastatoimilla” – Tutkijat radiossa: Itärajalle lisää joukkoja