Aprillipäivä 2017 jää suomalaiseen jääkiekkohistoriaan. Suomen naisten jääkiekkomaajoukkue kaatoi MM-kisoissa Michiganin Plymouthissa Kanadan 4-3. Voitto Kanadasta oli Suomen naisten maajoukkueelle ensimmäinen arvokisatasolla. Suomen voittomaalin viimeisteli toiseksi viimeisellä minuutilla Ronja Savolainen.

- Kun sain kiekon, päätin vain ampua. Oli paljon pelaajia heidän maalinsa edessä ja meni sisään. Olin vain, että "Jes", kommentoi Savolainen IIHF:n verkkosivuilla.

- Tuntui hyvältä koko ottelun ajan. Tiesimme, että voimme voittaa, Savolainen jatkoi.

Kanadassa voittoa kuvailtiin sanalla "ihme". Pohjoisamerikkalainen toimittaja tiedusteli Miracle-sanan suomenkielistä versiota Suomen kokeneimmalta pelaajalta 43-vuotiaalta Riikka Välilältä.

Noora Räty pelasi Suomen maalilla huikean ottelun.

- Tämä on valtavaa varsinkin nuoremmille pelaajille. Olemme olleet aiemmin lähellä, mutta vain lähellä. Nyt olemme tehneet sen. Tiedämme, että voimme tehdä sen uudelleen, kommentoi Räty.

Kanadan leirissä tunnelma oli masentunut. Kahden ottelun jälkeen Kanada on yllättäen nollakerhossa.

- Tulimme otteluun täysillä. Meidän oli tehtävä ensimmäinen maali ja laitettava heidät paineeseen. Emme onnistuneet siinä. Tulimme tasoihin kolmesti, mutta se ei riittänyt. Täytyy kaivaa syvemmältä, kommentoi Kanadan 3-3 -tasoitusmaalin kolmannessa erässä viimeistellyt Rebecca Johnston IIHF:n mukaan.

- Aina kun he pääsivät johtoon, saivat he itseluottamusta. Meidän olisi pitänyt saada heidän viisikkonsa hajalleen, mutta emme tehneet sitä, Johnston harmitteli.

Suomen miesten maajoukkue voitti arvoturnauksessa Kanadan ensi kertaa Grenoblen olympiakisoissa 1968. Silloin Leijonat kaatoi Kanadan 5-2.

Kanadan NHL-pelaajista kootun joukkueen Suomi pystyi voittamaan ensi kertaa Prahan MM-kisoissa 1978. Suomi oli silloin parempi 6-4.

Miesten kaksi historiallista voittoa Kanadasta eivät kuitenkaan tuoneet mitalia. Grenoblessa Suomi oli viides ja Prahassa vasta seitsemäs.

Ensi kertaa Suomi pystyi voittamaan Kanadan parhaista NHL-pelaajista kootun joukkueen Naganon 1998 olympiakisojen pronssiottelussa. Leijonat voitti tuolloin 3-2.

Naisleijonien voitto Kanadasta ei ratkaissut suoraa välieräpaikkaa, sillä perjantaina avausottelussaan Suomi hävisi Venäjälle 1-2. Voittomaalinsa Venäjä teki viimeisellä minuutilla. Jos Suomi olisi siinä matsissa sinnitellyt jatkoajalle, olisi suora välieräpaikka käytännössä varmistunut.

Viimeisen alkusarjaottelunsa Suomi pelaa maanantaina Yhdysvaltoja vastaan. Mikäli Suomi voittaisi ottelun varsinaisella peliajalla, olisi Suomi lohkovoittaja ja varmasti mukana välierissä. Lohkon kakkospaikkakin toisi välieräpaikan ja sen Suomi saavuttaisi, jos yltäisi Yhdysvaltoja vastaan jatkoajalle ja Venäjä häviäisi Kanadalle varsinaisella peliajalla.

Jos Suomi ja Venäjä ovat tasapisteissä, sijoittuu Venäjä edelle keskinäisen ottelun tuloksen perusteella. Mikäli Kanada, Suomi ja Venäjä sijoittuvat tasapisteisiin, ratkeaa välieräpaikka keskinäisten ottelutulosten perusteella. Kanada olisi välierissä, jos voittaisi Venäjän kahdella maalilla edellyttäen, ettei Suomi keräisi Yhdysvallat-ottelusta pisteitä.

Ylemmän alkusarjan kaksi heikointa joukkuetta hakee välieräpaikkoja puolivälieristä. Alemmasta alkusarjasta Saksa on jo varmistanut puolivälieräpaikkansa kukistettuaan Tshekin sekä Ruotsin. Ruotsi voitti lauantaina Sveitsin 2-1, mutta tarvitsee vielä voiton Tshekistä mennäkseen jatkoon.

Puolivälierät pelataan MM-kisoissa tiistaina ja välierät torstaina.