Suomalaisten autoihin pakolliseksi kaavailluissa niin sanotuissa mustissa laatikoissa piilee tietoturvaongelma, kertoo Piraattipuolueen aktiivi, tekniikan kandidaatti Janne Paalijärvi.

–Kävi ilmi, että karmeasta tietoturvaongelmasta johtuen näitä mustia laatikoita sisältäviä autoja pystyi seuraamaan netin kautta reaaliajassa, Paalijärvi kirjoittaa Puheenvuoron blogissaan.

Paalijärvi kertoo seuranneensa internetin kautta autoja, joissa tällainen musta laatikko on. Hän kertoo, että löysi Google-haulla mustia laatikoita valmistavan yrityksen domainiin.

– Kun paljastuneella verkkosivulla valitsi mustan laatikon tyypin ja 6-numeroisen tunnisteen, sivu rupesi puskemaan auton koordinaatteja näkyviin. Näitä koordinaatteja pystyy iskemään esim. Google Mapsiin ja katsomaan, missä autot ovat menossa, Paalijärvi kertoo.

Hän luettelee blogissaan, miten hän pystyi tarkalleen tietämään, missä mustan laatikon omaava auto liikkui: kello 14.15 auto lähti kohti Hämeenlinnaa ja kello 14.45 pysähtyi Hesburgerissa ja niin edelleen.

–Hallituksen kaavailemat mustat laatikot ovat vakava uhka autoilijan tietoturvalle ja yksityisyydensuojalle, Paalijärvi kirjoittaa.

–Jos joku löytää tässä vaiheessa vastaavan kaltaisen reiän, hän voi käyttää tietoja rikolliseen toimintaan todella tehokkaasti. Pahimmassa tapauksessa seurantaan ei tarvita kuin Internet-yhteys ja tietokone, mikä tekee potentiaalisten uhrien profiloinnin helpoksi, hän toteaa.

Hänen mielestään paljastunut tietoturvaongelma antaa erittäin piittaamattoman kuvan autoihin mustia laatikoita haluavien suhtautumisesta autoilijoiden yksityisyydensuojaan ja tietoturvaan.

–Jos haluaisin Suomeen lisää massiivista kansalaisten valvontaa, käyttäisin siihen ehdottomasti juuri näitä autojärjestelmiä. Toivon kuitenkin sydämeni pohjasta, että näitä vekottimia ei saada ikinä määrättyä pakollisiksi autoihin, Paalijärvi kirjoittaa.

Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi on testannut mustaa laatikkoa tuhannen tavallisen auton kanssa viime viikolla.