Suomalaiset ihailevat valtaa, eliittiä ja ennen kaikkea presidenttejä. Valittujen Palojen teettämässä kyselytutkimuksessa ihaillun suomalainen on Tarja Halonen, kuten edellisenä vuonna. Presidentti Martti Ahtisaarikin nousi ”ihailussa” ohi Sauli Niinistön.

Peräti puolet ihailluimmista suomalaisista on poliitikkoja tai he ovat aikoinaan toimineet päivänpolitiikassa. Helsingin yliopiston mediatutkija, dosentti Juha Herkman pitää tätä yllättävänä.

- Suomalaisten ihailu on varsin konservatiivista, me kunnioitamme eliittiä ja valtaa, Herkman kertoo Valituille Paloille.

Kysely osoittaa, että kritisoitu Halonen nauttii edelleen laajaa suosiota yli puoluerajojen. Turun yliopiston poliittisen historian laitoksen tutkijan Ville Pitkäsen mukaan Halonen on murtanut perinteisiä arvoja ja rooleja.

- Kun hänestä tuli presidentti, hän ei ollut naimisissa, hän oli yksinhuoltaja eikä kuulunut kirkkoon. ... Osa Halosen suosiosta selittyy hänen asemallaan, presidentti-instituutio on Suomessa hyvin arvostettu, Pitkänen toteaa.

Myös Ahtisaari ja Niinistö ovat ihailtuja yli puoluerajojen. Ahtisaari hävisi niukasti kokoomuksen kannattajien keskuudessa Sauli Niinistölle ja perussuomalaisia äänestävien parissa Timo Soinille. Ahtisaari pitää oman suosionsa kasvua selvänä.

- Aivan selvästi Nobelin rauhanpalkinto on vaikuttanut tuloksiin, samoin tietysti kansainvälisten tehtävieni saama arvostus.

- Olen ennenkin siteerannut tällaisissa yhteyksissä venäläistä runoilijaa Anna Ahmatovaa, joka sanoi hyvin viisaasti: ’Olen kokenut sekä suosion että epäsuosion, eikä niissä ole mitään eroa’, presidentti toteaa.

Tutkija Pitkäsen mukaan esimerkiksi Niinistön suosio johtuu hänen asemastaan ”kansakunnan unilukkarina”.

- Hän ei ole arastellut kritisoida hallitusta eikä edes oman puolueensa linjauksia, Pitkänen sanoo.

Kahdenkymmenen ihaillumman suomalaisen joukossa löytyy vain kaksi kulttuurinimeä: Vesa-Matti Loiri ja Katri Helena. Nykyurheilijat eivät herätä enää samalla lailla tunteita kuin esimerkiksi takavuosien juoksijat Paavo Nurmi ja Lasse Virén.

Formulakuljettajat eivät Herkmanin mielestä ole samanlaisia ”kärsiviä sankareita”.