Suomalaisten Viron-matkailu on muuttunut vuodessa ja varsinkin tämän vuoden puolella selvästi, kertoo Kaupan liitto.

Pääekonomisti Jaana Kurjenojan mukaan suomalaisten alkoholin matkustajatuonti Virosta on ollut pitkään noin 80 prosenttia – eli Viroon matkustavista 80 prosenttia on tuonut kotimaahan mukanaan alkoholia.

Nyt trendi on kuitenkin muuttunut, selviää viime vuoden huhtikuun alun ja tämän vuoden maaliskuun lopun välillä tehdyistä matkustajakyselyistä.

– Kun koko edellisvuonna 81 prosenttia matkustajista toi alkoholia, oli osuus nyt 77 prosenttia. Mutta alkuvuoden muutos on ollut vieläkin rajumpi: tammi–maaliskuussa 69 prosenttia Viron-matkustajista toi alkoholia, kun vuotta aiemmin vastaavana aikana osuus oli niin ikään 81 prosenttia, Kurjenoja kertoo Uudelle Suomelle.

Kurjenojalla on muutokselle selitys:

– Matkustajaprofiili on muuttunut. Naisten, lapsiperheiden ja eteläsuomalaisten osuus matkustajista on noussut. Etenkin lapsiperheissä nousu on ollut hurjaa, Kurjenoja sanoo.

Lapsiperheet taas ostavat muita matkustajaryhmiä harvemmin alkoholia.

Kurjenojan mukaan näyttää siltä, että pohjoisempaa Suomesta ei enää lähdetä Viron-matkoille entiseen malliin.

– Pidemmältä on ehkä lähdetty hakemaan niitä jättilasteja [alkoholia], ne ovat nyt vähentyneet, Kurjenoja sanoo.

Kaupan liiton selvityksen perusteella Viroon mennään nykyään aiempaa useammin pienille lomille ja käytetään aiempaa enemmän paikallisia palveluita. Kurjenoja arvioi, että pelkkään alkoholinhakuun keskittyneet reissut ovat vähentyneet.

– Ja kyllä tähän heijastuu myös alkoholinkulutuksen yleinen lasku, hän pohtii.

Kaupan liiton selvitys perustuu Eurostatin ja Tilastokeskuksen tilastoihin sekä otospohjaiseen kuluttajakyselyyn, jonka on tehnyt TAK Oy. Rajahaastattelut eli henkilökohtaiset haastattelut Tallinnan ja Helsingin välisillä laivoilla 1.4.2015-31.3.2016. Haastateltavia oli yli 3000. Alkuvuoden luvut on saatu yli tuhannen haastattelun vastauksista.

Kaupan liiton selvityksestä kertoi ensimmäisenä Helsingin Sanomat tänään paperilehdessään.