Vasemmistonuorten osallistuminen Hampurissa pidettyihin G20-kokousta vastustaneisiin mielenosoituksiin on saanut aikaan pienimuotoisen kohun Suomessa.

Vasemmistonuorten varapuheenjohtaja Henrik Jaakkola kertoo ryhmän osallistuneen kahteen mielenosoitukseen, Koulutuslakko-nimiseen kulkueeseen perjantaina sekä päämielenosoitukseen lauantaina. Vasemmistonuorten delagaation mukana oli myös kaksi vihreiden nuorten jäsentä.

–Molemmissa mielenosoituksissa luettiin aluksi Jugend gegen G20:n periaatteet: mielenosoitus on rauhanomainen, päihteetön ja eskalointia välttävä. Erikseen korostettiin, että mielenosoitus ei ole poliisia vastaan, eikä poliisin kanssa haluta konfliktia. Päämielenosoituksessa kuulimme poliisin puuttuneen mielenosoitukseen kaukana omasta blokistamme, mutta emme nähneet tapahtunutta, Jaakkola kertoo Facebookissa.

–Todistimme matkalla poliisin mielivaltaisia ja väkivaltaisia otteita mielenosoittajia kohtaan. Kuulimme myös iltoina tapahtuneista mellakoista, autojen polttamisesta ja esimerkiksi kauppojen ryöstelystä. On selvää että nämä tapahtumat ovat haitanneet rauhanomaisten mielenosoitusten sanoman välittymistä mediassa, ja ne mielenosoitukset mihin osallistuimme ovat jääneet uutisoinnissa rajujen yhteenottojen varjoon, hän jatkaa.

Vasemmistonuorten puheenjohtaja Hanna-Marilla Zidan korostaa, että valtaosa Hampurissa pidetyistä mielenilmauksista oli rauhanomaisia ja sujui ilman ongelmia.

–Väkivaltaisia mielenilmauksia oli vain pari prosenttia, vaikka sekin on pari prosenttia liikaa, hän kirjoittaa blogissaan.

Muun muassa keskustan kansanedustaja Mikko Kärnä on arvostellut suomalaisten osallistumista mielenosoituksiin. Myös demarinuorten puheenjohtaja Mikael Näkkäläjärvi sanoi Demokraatille, että Hampurin mellakoiden viesti on näyttäynyt epädemokraattisena, väkivaltaisena ja liberaalien arvojen vastaisena voimana.

Zidan pitää mielenilmauksien ”halveksumista” demokratian halventamisena.

–Siksi onkin ollut erityisen kurjaa, miten poliittiset vastustajat ovat yrittäneet maalata meistä ja yleisesti mielenosoittamisesta negatiivista kuvaa mellakointina. On surullista, että irtopisteiden keräily on heille tärkeämpää kuin ilmastonmuutoksesta puhuminen.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson linjasi sunnuntai-iltana Twitterissä, että puolue tuomitsee väkivallan.

–On selvää, että tuomitsemme väkivallan. Hampurissa onneksi myös mielenosoituksia jotka ovat sujuneet rauhallisesti.

Reutersin mukaan lähes 500 poliisia loukkaantui viikonlopun aikana mielenosoituksissa. Paikalla oli kaikkiaan 20 000 poliisia. Hampurin poliisin mukaan viikonlopun aikana pidätettiin 186 ihmistä.

Saksalaislehdissä mielenosoitusten kärjistymistä väkivaltaisiksi kuvaillaan häpeäksi Saksalle.

–Kuvat avuttomista poliiseista, jotka eivät pystyneet varmistamaan järjestystä ja turvallisuutta on poliittinen katastrofi, Tagesspiegel kirjoittaa.

Bild am Sonntag syyttää tapahtumista suoraan liittokansleri Angela Merkeliä, joka valitsi Hampurin G20-kokouksen paikaksi.

Lue myös:

Hampurin poliisi mielenosoituksista: ”Väkivalta ja aggressiivisuus saaneet uusia ulottuvuuksia”

Yli 70 poliisia loukkaantui Saksan mellakassa – poliisi eristi naamioryhmän voimatoimin