Suomen markasalkan suomalaisen tuotantotiimin Erkko Lyytinen ja Emma Taulo.Kuva: Petteri Paalasmaa /Uusi Suomi
Kenialainen Telley Savalas Otieno näyttelee elokuvassa Gustaf Mannerheimia. Valinta on herättänyt keskustelua. Kuva Suomen marsalkka -elokuvan trailerilta.Kuva: Petteri Paalasmaa /Uusi Suomi
Yleisradio oli kutsunut tänään järjetettyyn tiedotustilaisuuteen kolminkertaisen määrän vartijoita turvallisuussyistä.Kuva: Uusi Suomi

Kun virolainen elokuvatuottaja Ken Saan kysyi Erkko Lyytiseltä, minkä aiheen tämä haluaisi kuvata Keniassa, Lyytinen sai mieleensä heti Mannerheimin.

- Muistin, että sukulaisten ja tuttavien seinillä on kipsivaloksia Mannerheimista. Se on ikoni, tulkinta sankarista, Lyytinen selitti aihevalintaansa tänään Ylen Isolla pajalla pidetyssä tiedotustilaisuudessa.

- Gustav Mannerheim on myyttinen sodanjohtaja, mutta emme tunne häntä ihmisenä. Meillä on vain myytti.

Kohuttu Mannerheim-elokuva käsikirjoitettiin, tuotettiin ja filmattiin Keniassa. Kenian pääkaupungissa Nairobissa toimii aktiivinen elokuva-ala.

Vaikka suuri osa tuotannosta tehtiin Keniassa, Ylen suomalainen tuotantoryhmä toimitti kenialaisille taustaksi historiallista tietoa Mannerheimin elämästä.

Lopulta tuloksena oli kenialaisen käsikirjoittajaryhmän fiktiivinen tulkinta Mannerheimin rakkauselämästä vuosina 1905-1919. Alun perin elokuvassa piti olla useampia sotakohtauksia.

- Jouduimme hylkäämään sotaelokuvan sääolojen vuoksi. Sadekausi alkoi, kun menimme Keniaan. Siksi keskityimme rakkaussuhteisiin, Lyytinen kertoi.

”Fiktiivinen, yksi tulkinta”

Suomen marsalkka –elokuva on Lyytisen mukaan elokuva sankaruudesta ja fiktiivisen Mannerheimin taistelusta universaalina sankarina oman etunsa sekä kansakunnan edun välisen ristiriidan selvittämiseksi.

- Hänestä tuli oman sankarimyyttinsä vanki. Jos olisimme tuoneet sen riippakiven – tekoviikset ja pitkät saappaat – Keniaan, emme olisi koskaan saaneet ratkaisua ongelmaan, millainen ihminen Mannerheim oli, Lyytinen sanoi.

Suomessa marsalkka Mannerheim on Lyytisen mielestä yksinkertaisesti liian myyttinen hahmo, jotta hän olisi voinut käsitellä henkilöä suomalaisen kulttuurin keinoin.

- Minun osaltani Mannerheim on nyt käsitelty. Toivottavasti hänestä tulee tämä elokuvan myötä uusia tulkintoja, ettemme jää pyörittämään 60 vuotta vanhaa myyttiä, Lyytinen perusteli.

Tällä hetkellä Mannerheimin elämästä on valmisteilla Markus Selinin tuotanto, joka kamppailee rahoitusvaikeuksien kanssa.

”Monikulttuuria”

Tuotannon ja käsikirjoituksen siirtäminen Keniaan oli Ylen draamaosaston mukaan ”monikulttuurinen teko”. Tiedotustilaisuudessa Yle Draaman edustaja antoi ymmärtää, että monikansallinen tuotanto oli Mannerheim-elokuvassa Ylelle tärkeämpää kuin itse aihe.

Kaikkiaan Mannerheim-projekti maksoi noin 170 000 euroa. Tarkkoja kustannuksia ei tänään tarjoiltu tiedotusvälineiden käyttöön. Elokuvan osuus budjetista on noin 20 000 euroa ja elokuvan teosta tuotettu 6-osainen dokumentti maksoi korkeimmillaan 150 000 euroa.

- Takaan, kun näette elokuvan, tulette hämmästymään sen teknistä ja taiteellista tasoa, tuottaja Erkko Lyytinen sanoi.

Varmistui toukokuussa

Yle kertoi viime talvena valmistelevansa elokuvaa Mannerheimista. Tuolloin yleisölle ei kerrottu projektin ”monikulttuurisuudesta”, mutta puhuttiin kansainvälisestä tuotannosta. Lopulta koko projekti sovittiin vasta toukokuussa.

- En voinut tiedottaa tekeväni elokuvaa Mannerheimista ennen kuin minulla oli rahoitus ja sopimukset tehty. Nyt voin luvata, että Suomen marsalkka tulee ensi iltaan syyskuussa.

Lue myös juttu Yleisradion turvajärjestelyistä.

Kaikki Ylen uuteen Mannerheim-elokuvaan ja aiempiin Mannerheim-projekteihin liittyvät jutut Uuden Suomen arkistossa.