Kansanedustaja Antti Kaikkonen (kesk.) kysyy kirjallisessa kysymyksessään, mitä hallitus aikoo tehdä Viron viinarallin hillisemiseksi ja Virosta ostettujen suurten alkoholierien luvattoman jälleenmyynnin estämiseksi.

Kaikkonen uskoo, kuten muun muassa Tulli, että viime vuosien alkoholiveron korotukset ovat lisänneet alkoholin matkustajatuontia.

–Veronkorotuksien tarkoituksena on hillitä alkoholin käyttöä ja tuoda lisää varoja valtion kassaan, mutta valitettavasti se näyttää sen sijaan lisäävän niin kutsuttua viinarallia eli alkoholijuomien tuontia Suomeen Virosta. Samalla tämä vähentää suomalaista työllisyyttä, Kaikkonen kirjoittaa.

Valviran kyselytutkimusten mukaan matkustajatuonti ei ole lisääntynyt. Panimoteollisuuden lisäksi kuitenkin muun muassa Tulli on kyseenalaistanut tutkimusten arvon.

–On myös epäselvää, voiko tutkimuksia pitää luotettavina. Kertovatko kaikki ihmiset puhelinhaastattelussa todella kaiken tuomansa alkoholin, varsinkin jos joillakin kyse on myös pimeästä jälleenmyynnistä? Kaikkonen pohtii.

Kaikkosen mielestä ”yksi erittäin huolestuttava viinarallin piirre” on viime aikoina näkyvissä ollut kulutustottumuksien muutos.

–Aiemmin suurin osa Virosta tuodusta alkoholista tuotiin käsimatkatavaroissa rajan yli, jolloin jo logistiikka hankaloitti suurempien määrien kuljettamista. Nykyään tuontimäärät ovat yhä suurempia; internetissä tehdyn ennakkotilauksen perusteella alkoholijuomat tuodaan Suomeen laivaterminaaliin suurissa metallikärryissä, joista asiakas voi pakata ne suoraan autoonsa. Ostajan ei tarvitse kuin käydä Tallinnassa laivaterminaalissa kuittaamassa kuljetussopimus, Kaikkonen kirjoittaa.

–On enemmän kuin todennäköistä, etteivät valtavat autolastilliset päädy aina vain ostajan omaan käyttöön, vaan niitä jälleenmyydään luvattomasti eteenpäin.

Kaikkosen mielestä hallituksen olisi syytä pidättäytyä uusista mietojen alkoholijuomien veronkorotuksista ja kohdistaa mahdolliset veronkorotukset väkeviin alkoholijuomiin.

–Lisäksi ehdotan suurten alkoholimäärien tuonnin valvonnan tehostamista ja ohjetasojen asettamista sille, kuinka paljon yksityiseen kulutukseen voi alkoholia tuoda, Kaikkonen toteaa.

Kaikkosen kirjallisesta kysymyksestä kertoi ensin Ilta-Sanomat.