Poliitikot pyrkivät kieltämään pikavipit, mutta vippien suosiossa tämä kritiikki ei näy. Päinvastoin: pienlainoja otettiin heinä-syyskuussa huikeat 359 000 kappaletta, 83 miljoonan euron edestä.

Tilastokeskuksen tuoreen tilaston mukaan lisäystä viime vuodesta oli 35 prosenttia.

Pienlainat tulevat ottajilleen kalliiksi, mutta ovat hyvää bisnestä lainanantajille. Tilastokeskuksen mukaan vippeihin turvautuneet suomalaiset maksoivat heinä-syyskuun aikana ottamistaan lainoista yhteensä yli 20 miljoonaa euroa erilaisia kuluja.

–Pienlainoihin kohdistuvat kulut olivat siten keskimäärin lähes 25 prosenttia myönnetystä lainapääomasta, kertoo tilastokeskus.

Ylen eilinen A-talk ohjelma kertoikin, että pikavippiyritykset takovat kovaa tulosta: suurimmillaan kolme neljäsosaa yritysten liikevaihdosta on voittoa.

Keskimääräinen pienlaina oli vuoden kolmannella neljänneksellä 229 euroa ja takaisinmaksuaika oli keskimäärin 32 päivää.

Ministeriö selvittää: kielto vai korkokatto?

Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson tiedotti osuvasti tänään asettaneensa työryhmän valmistelemaan toimia pikaluotoista aiheutuvien velkaongelmien vähentämiseksi. Henriksson on aiemmin todennut, että kansanedustaja Sampsa Katajan (kok.) ajama kieltokin on mahdollinen.

Pikaluottoihin liittyvät velkomustuomiot ovat lisääntyneet käräjäoikeuksissa huomattavasti huolimatta siitä, että säännöksiä on tiukennettu esimerkiksi vaatimalla luotonantajia rekisteröitymään.

–Nyt on tarkoitus selvittää, mitä tiukennuksia lainsäädäntöön vielä tarvitaan. Harkittavana on, onko pikaluottojen tarjontaoikeutta perusteltua rajoittaa kiellolla vai onko tarkempien selvitysten perusteella tarkoituksenmukaisempaa puuttua niiden tarjoamiseen muilla keinoin, tiedottaa oikeusministeriö.

Ministeriön mukaan harkinnassa on, pitäisi pikaluottojen koville koroille ja muille kuluille asettaa katto. Pikavippien laskennalliset vuosikorot voivat olla jopa tuhat prosenttia, kertoi Uusi Suomi marraskuussa.

Pikavippiyritysten mukaan vuosikoron laskeminen on tosin ”yhtä järkevää kuin rakennuskonevuokraamon päivävuokran ilmoittaminen vuosivuokrana”.

–Kaikkeen lainaamiseen, myös lyhytaikaiseen, kohdistuu aina tietty määrä hallinnollisia kuluja ja kertaluonteisia maksuja. Lyhytaikaisen lainauksen kuluja ei voida laskennallisesti verrata pidempiaikaiseen lainaukseen, katsoi Maxmani-yhtiö tänään lähettämässään tiedotteessa.