Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola ennakoi, että vuoden 2020 Yhdysvaltain presidentinvaaleista voi tulla äärimmäisen tiukat.

–Presidentti Donald Trumpin voittoon vuonna 2016 johtaneet tekijät vaikuttavat edelleen. Se voisi riittää siihen, että Trump saisi puolelleen polarisoituneen äänestäjäkunnan erittäin rumissa vaaleissa, hän kirjoittaa raportissaan.

Donald Trumpin vaalivoitto vuonna 2016 hämmästytti ja tyrmistytti monia. Aaltolan mukaan monissa piireissä Atlantin molemmin puolin Trumpin valtaannousua pidetään yhä poikkeamana.

–Seuraavista vaaleista odotetaankin väistämätöntä korjausliikettä. Toivo voi kuitenkin osoittautua turhaksi, sillä liberaalien toiveet ja odotukset eivät tässä maailmassa näytä täyttyvän, hän kommentoi.

Presidentti Trumpin twiittien, tölväysten ja tekojen ympärille syntyneistä kohuista on tullut lähes päivittäinen ilmiö, joka Aaltolan mukaan yllättäen näyttää toimivan Trumpin eduksi.

Hän arvioi yhden tärkeän syyn olevan se, että äänestäminen on muuttunut itseilmaisuksi.

–Ihmiset eivät enää äänestä saadakseen aikaan muutoksia yleisen edun nimessä, vaan äänestäminen on tapa ilmaista tukea jollekin poliittiselle ryhmittymälle. Ilmiö muistuttaa urheilujoukkueen kannattamista. Äänestäminen vastaa tarpeeseen kuulua johonkin ja ilmaista yhteenkuuluvuutta oman yhteisön kanssa, Aaltola kuvailee.

Trumpin mahdollisuuksia vuoden 2020 vaaleissa vahvistaa Aaltolan mukaan se, että ylivoimainen enemmistö äänestäjistä on yhä. Voitto voi hänen arvionsa mukaan perustua taktiikkaan, jossa ruokitaan piileviä identiteettiin liittyviä jakolinjoja tai luodaan niitä keinotekoisesti.

–Toisaalta trumpilaiset teemat saavat myös opposition liikkeelle. Kysymys kuitenkin kuuluu, riittääkö se saamaan vaaliuurnille nekin, jotka eivät ensisijaisesti äänestäisi lainkaan. Trump saattaa laskea sen varaan, että voimakas liikehdintä häntä vastaan voi saada demokraatit valitsemaan liian jyrkkiä ehdokkaita. Se taas korostaisi entisestään niitä samoja identiteettikysymyksiä, jotka ovat olleet Trumpille suotuisia, Aaltola pohtii.

Donald Trumpin kannatus on ollut Yhdysvaltain presidenttien joukossa historiallisen alhaista. Tällä hetkellä se on 43 prosentin tuntumassa.

Aaltola arvioi, että Trumpin vuoden 2020 uudelleenvalintaan tähtäävästä kampanjasta tulee todennäköisesti puuttumaan vuonna 2016 toteutettu tehokas ja järjestelmällinen vaaleihin sekaantuminen. Tähän on hänen mukaansa useita syitä.

–On selvää, että amerikkalaiset ovat vihaisia ulkovaltojen sekaantumisesta heidän vaaleihinsa. Tämä tunne yhdistää ihmisiä poliittisesta kannasta riippumatta. Sekaantumistavat myös tunnetaan ja havaitaan aiempaa paremmin. Vihamielinen kampanjointi voi silti tuottaa yhä tulosta. Liberaalit ja edistysmieliset korostavat usein kärkiehdokkaidensa nuhteetonta ja hyveellistä luonnetta, kuten tehtiin Barack Obaman kohdalla vuonna 2008. Liberaaleilla on taipumus ihastua ehdokkaihinsa. Tällainen suhde on helpompi tärvellä kuin Trumpin ja tämän kannattajien välillä vallitseva teflonmainen samaistuminen.

Lue myös:

Jyrki Kataiselta tiukka vastaus Donald Trumpille: ”Meillä ei ole muuta vaihtoehtoa”

Suomalainen asiantuntija Donald Trumpin uudesta uhkauksesta:”Aikamoinen yhä kalliimmaksi tuleva sotku”

Saksalaisarvio: Maailma siirtyi juuri uuteen poliittiseen aikakauteen – Trump tuhosi ”vanhan maailman”

G7 päättyi sekasortoon: Donald Trumpilta raju purkaus Twitterissä – Angela Merkel jakoi puhuttelevan kuvan