Helsingin yliopiston neurotieteen tutkimuskeskus ilmoittaa harvinaisen suorasanaisesti, että miljoonat ihmiset ympäri maailman käyttävät masennuslääkkeitä turhaan, jos lääkehoitoon ei yhdisty terapiaa. Professori Eero Castrénin mukaan masennus ei parane pelkällä lääkkeellä ilman kuntoutusta tai terapiaa.

Mielialalääkkeistä on merkittävä apu masennuksen hoidossa, mutta Castrénin mukaan niiden käyttötapoja tulisi korjata. Mielialalääkereseptiä ei tulisi kirjoittaa ilman ohjausta terapiaan tai muuhun hoitoon.

–Masennuslääkkeitä käytetään väärin, Castrén sanoo.

Neurotieteen tutkimuskeskuksen mukaan viimeisimmät tutkimukset osoittavat, että masennuslääke itse ei toimi parantajana. Eläinmalleilla tehdyissä tutkimuksissa on selvinnyt, että masennuslääkkeet vain palauttavat aivot muovautuvaan tilaan, jossa masentuneen aivojen ”vääriä” kytkentöjä voidaan korjata. Kytkennät eivät kuitenkaan korjaannu itsestään.

Helsingin yliopiston tuoreen tutkimuksen mukaan pelkkä masennuslääke ei auta pelkotiloihin lainkaan. Terapia auttaa jonkin aikaa – mutta lääkkeen ja terapian yhdistäminen voi tuoda pitkäaikaisen avun.

– Tuloksia ei siis synny pelkällä lääkkeiden ottamisella. Aivoille tulee lisäksi näyttää, millaisia toivottujen yhteyksien pitäisi olla, Castrén sanoo yliopiston tiedotteessa.