Aalto-yliopiston kyberturvallisuuden professori Jarno Limnéll varoittaa, että Yhdysvaltojen Iraniin tekemässä kyberiskussa on eskaloitumisen riski.

Presidentti Donald Trump määräsi torstaina kyberiskun Iranin ohjusten ja rakettien laukaisujärjestelmiin sen jälkeen, kun Iran oli ampunut alas Yhdysvaltain miehittämättömän lennokin torstaina. Lue tarkemmin: Donald Trump määräsi kyberiskun Iranin ohjusjärjestelmiin

”Kyberhyökkäykset ovat yksi vaikuttamisen keino valtioiden "työkalupakissa." Tehokas, kiistettävä ja yhä aktiivisemmin käytettävä keino. Tällaisissa USA:n (ja muiden) kybertoimissa on aina eskalaation riski”, Limnéll kommentoi Twitterissä.

Hän pohtii aihetta myös IL-blogissaan ja sanoo suoraan, että kyberuhkat ovat merkittävä tekijä myös Suomelle.

”Kyberhyökkäykset saattavat tuottaa väärän vaikutelman siitä, ettei kysymys ole vakavasta tapahtumasta, koska ihmishenkiä ei välttämättä menetetä. Kuitenkin hyökkäykset yhteiskunnan kriittistä infrastruktuuria vastaan saattavat aiheuttaa aineellisten tappioiden lisäksi myös ihmishenkien menetyksiä. Esimerkiksi ihmisten terveystietoihin kohdistuvalla laajamittaisella tietomanipulaatiolla voi olla merkittäviä vaikutuksia yhteiskuntajärjestykseen. Suomeen tehtävä vakavampi sotilaallinen kyberisku kohdistuisi todennäköisesti puolustusjärjestelmien sijasta yhteiskunnan elintärkeää infrastruktuuria vastaan.”

Limnéll muistuttaa, että Suomi on pitkälle kehittyneenä tietoyhteiskuntana erittäin riippuvainen tietoverkkojen ja -järjestelmien toiminnasta, minkä johdosta kybertoimintaympäristön kautta tulevat uhkat ovat kokonaisturvallisuuden kannalta hyvin merkittävä tekijä.

”Oleellista on ymmärtää, että digitaalinen ympäristö näyttäytyy tulevaisuudessa yhä vahvemmin poliittisena ympäristönä. Tällöin kyberpelotteen luominen, poliittinen sitoutuminen asioiden edistämiseen ja kyberdiplomatian merkitys korostuvat.”

Turvallisuusneuvosto koolle

Financial Timesin mukaan YK:n turvallisuusneuvosto kokoontuu huomenna maanantaina keskustelemaan jännitteiden kiristymisestä Iranin ja Yhdysvaltojen välillä. Samalla Yhdysvallat valmistelee uusia Iranin vastaisia pakotteita, joista on määrä kertoa mahdollisesti jo maanantaina.

Iranin presidentti Hassan Rouhani sanoi sunnuntaina, että kansainvälisen yhteisön tulee vastata Yhdysvaltojen toimintaan.

”Olemme erittäin herkällä alueella ja Persianlahden ja Omaninlahden turvallisuus on tärkeä monille maille. Monet ongelmat juontavat juurensa tiettyjen maiden, etenkin USA:n diktaattorimaisesta käyttäytymisestä”, hän vastasi Yhdysvalloille.

Donald Trump määräsi myöhään torstaina sotilaallisen iskun Irania vastaan, mutta perui käskyn 10 minuuttia myöhemmin. CNN:n mukaan hän toimi vastoin yksimielisten neuvonantajiensa ohjeita.

Iranin ja Yhdysvaltain välit kiristyivät torstaina, kun Iran kertoi ampuneensa alas maan ilmatilassa amerikkalaisen miehittämättömän vakoilulennokin. Amerikkalaisten mukaan lennokki ammuttiin alas kansainvälisessä ilmatilassa Hormuzinsalmessa.

Lue lisää:

Nyt tuli Iranin vastaus Donald Trumpille: ”Se olisi kuin ampuisi ruutitynnyriin”

Tutkija varoittaa USA:n ja Iranin tilanteesta: ”Jos Iran jatkaa, sota näyttää väistämättömältä”

Donald Trumpilta uusi uhkaus Iranille: ”En halua sotaa, mutta jos se tulee, siitä tulee ennennäkemätön tuho”

Donald Trump: ”Iran teki erittäin suuren virheen” - Vladimir Putin varoittaa katastrofista