Aalto-yliopiston kyberturvallisuuden professori, sotatieteiden tohtori Jarno Limnéll pitää väitteitä Venäjän sekaantumisesta Yhdysvaltain presidentinvaaleihin kovina ja poikkeuksellisina.

Washington Post uutisoi lauantaina Yhdysvaltain tiedustelupalvelun CIA:n selonteosta, jonka mukaan Venäjä pyrki suoraan sekaantumaan vaaleihin ja auttamaan Donald Trumpia voittamaan.

Lue lisää: Donald Trumpilta vastaus CIA:n raporttiin: ”Samat ihmiset väittivät, että Saddam Husseinilla on joukkotuhoaseita”

–CIA:n väitökset ovat kovia ja poikkeuksellisia. Tämän myötä huoli vaalien turvallisuudesta ja vaikuttamispyrkimyksistä Euroopassa kasvaa, Limnéll kommentoi Twitterissä.

Hän nostaa esiin kolme mahdollista motiivia Venäjän väitetyille toimille. Tärkeimpänä Limnéll pitää epäluottamuksen luomista yhdysvaltalaista poliittista päätöksentekojärjestelmää, vaaleja ja poliittisia instituutioita kohtaan.

–Kyse on epävarmuuden luomisesta, jolla pyritään tekemään Yhdysvalloista sisäisesti heikompi ja epäyhtenäisempi, sekä muiden silmissä epäluotettavampi.

Venäjä saattaa Limnéllin mukaan myös testata rajoja siitä, mitä digitaalisessa toimintaympäristössä voi tehdä, ja millaisin poliittisin seurauksin.

Kolmanneksi Limnéll arvioi, että kyse voi olla voimannäytöstä, jossa hakkeroinnit ja tietovuodot ovat yksi tapa edistää Venäjän poliittisia tavoitteita ja vaikuttaa toisen valtion vaalien lopputulokseen.

–Venäjä haluaa näyttää olevansa sekä halukas että kyvykäs puuttumaan maailmanpolitiikan kehitykseen - myös Yhdysvalloissa.