Yhdysvaltain joukkoammuskeluilla ja presidentti Donald Trumpin tuottamalla julkisen keskustelun muutoksella on yhteys, arvioi Pohjois-Amerikan tutkimuksen professori Benita Heiskanen Turun yliopistosta Ylellä.

”Valkoisten [ääriryhmien] radikalisoituminen on tapahtunut nykyisen presidentin aikana”, Heiskanen toteaa.

Yhdysvalloissa tapahtui viikonloppuna kolme erillistä joukkoammuskelua, joista ainakin Texasin ammuskelua tutkitaan mahdollisena latinalaisamerikkalaisiin kohdistuneena viharikoksena ja terrorismina. Yhdysvalloissa demokraatit syyttävätkin presidentti Trumpia rasistista puheista, jotka yllyttävät väkivaltaan. Viharikokset ovat olleet nousussa Trumpin kaudella, ja Heiskasen mukaan 73 prosenttia ääriryhmien viimeaikaisista vihateoista Yhdysvalloissa on ollut valkoisten ääriryhmien tekemiä.

Trump leimasi jo kampanjassaan meksikolaiset raiskaajiksi ja rikollisiksi, Heiskanen toteaa.

”Ja vihateot ovat lisääntyneet [nimenomaan] presidentille myönteisillä alueilla”, Heiskanen lisäsi Ylellä.

Professori huomauttaa, että näillä alueilla on usein myös löyhät aselait. Heiskasen mukaan tällä hetkellä ei näytä siltä, että Yhdysvalloissa löytyisi liittovaltion tasolla haluja kiristää aselakeja ainakaan laajalti. Osavaltiotasolla aseiden saatavuutta voidaan rajoittaa, ja keskustelu on varmasti esillä ensi vuoden presidentinvaaleissa.

Tuoreita joukkoammuskeluita on luonnehdittu ”valkoisen ylivallan terrorismiksi”.

Trump on tuominnut Texasin ammuskelun ja kuvannut viattomien ihmisten surmaamista pelkuruuden osoitukseksi. Hänen on määrä kertoa maanantaina toimista vastaavien tekojen ehkäisemiseksi.

Lue lisää:

”Kuinka monia meidän pitää surra ennen kuin toimimme?” – USA:ssa kaksi joukkoammuskelua 24 tunnin sisällä, myös Donald Trump syytösten kohteena

”Järkyttävintä, mitä olen nähnyt” – Texasin joukkoammuskelua tutkitaan kotimaisena terrorismina