Valtiotieteilijä, historian tutkija Jukka Tarkka ei säästele sanojaan arvioidessaan tuoretta käännettä brexit-prosessissa.

”Parlamentarismin katastrofi”, hän kuvailee Facebookissa julkaisemassaan arviossa.

Britannian pääministeri Boris Johnson ei tuonut parlamentin alahuoneen erityisistunnossa lauantaina äänestykseen EU-johtajien torstaina hyväksymää sopimusluonnosta, kuten suunnitelma oli. Johnson perui äänestyksen parlamentin hyväksyttyä muutosehdotuksen, joka edellyttää brexit-lakien käsittelyä ennen hyväksynnän antamista sopimukselle.

Opposition äänin tehdyllä päätöksellä haluttiin estää se, että Britannia lähtisi EU:sta ilman sopimusta lokakuun lopussa, jos sopimusta ei ehdittäisi siihen mennessä saada laiksi.

”Tänään nähtiin jo toisen kerran, miten Britannian pääministeri ilmoittaa, että ei aio noudattaa parlamentin hetkeä aikaisemmin hyväksymää lakia. Brexit-kiimasta älyllisen toimintakykynsä ja poliittisen vaistonsa menettäneet parlamentaarikot näyttävät kuuntelevan tällaista törkeyttä kuin hepo kelloa. Näin sivistymättömästi toimiva pääministeri pitää heittää ulos halveksuntaa raivokkaasti buuaten. Sitten kun parlamentarismi on pelastettu täydelliseltä tuholta, Brexit-junailu on pikkujuttu”, Tarkka lataa.

Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk vahvisti puoliltaöin Suomen aikaa tviitillä saaneensa Britannialta brexitin lykkäyspyynnön. Hän aikoo keskustella EU-johtajien kanssa siitä, kuinka pyyntöön reagoidaan.

Kirjeen lykkäyspyynnön teksti on laista, joka velvoitti hakemaan lauantai-iltana jatkoaikaa kolme kuukautta, tammikuun loppuun. Pyynnön lähetys oli lain vaatimus, koska Britannian parlamentti ei hyväksynyt EU:n kanssa neuvoteltua erosopimusta.

Pääministeri Johnson ei kuitenkaan allekirjoittanut kirjettä.

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Paavo Arhinmäki arvioi, ettei EU voi myöntää brexit-lykkäystä, jos Britannian pääministeri ei sitä ano.

”Onko allekirjoittamaton pyyntö pätevä? Voiko EU myöntää brexit-lykkäystä allekirjoittamattoman kirjeen perusteella”, hän ihmettelee Twitterissä.

Kansainvälisen lain ja ihmisoikeuksien professori, aikaisemmin myös valtio-oikeuden professorina toiminut Martin Scheinin arvioi, että Britannian EU-lähettilään Tim Barrowin kirje on se, joka ratkaisee. Barrowin saatekirjeessä selitetään Johnson kirjeen olevan kopio laista.

”Olennaista on, että maan pysyvän EU-edustajan kirje on pätevä lykkäyspyyntö, vaikka pääministeri allekirjoitti vain venkoilukirjeen jossa hän toivoo että EU-ero ehditään hoitaa ilman lykkäystäkin”, Scheinin kommentoi Twitterissä.

Uutistoimisto Reutersin mukaan Ranskan presidentti Emmanuel Macron haluaa kuitenkin Britannialta tarkemman selvityksen tilanteesta.

”Presidentin mukaan lykkäys ei ole kenenkään etujen mukaista”, Macronin esikunnasta viestitettiin.

Eurooppalaiseen politiikkaan erikoistunut yliopistotutkija Timo Miettinen sanoo, että käänteessä on kyse luottamuksen puutteesta.

”Parlamentti ei luota Johnsoniin, että hänellä on tuki suunnitelmalleen. Oppositio ei luota kovan linjan konservatiiveihin, jotka voisivat käyttää tilannetta hyväkseen no-dealin ajamiseksi”, hän kommentoi Twitterissä.

Suomen pääministerin Antti Rinteen (sd) mukaan nyt näyttää olevan edessä ”tekninen pidennys” lokakuun loppuun.

”On mahdollista, että lainsäädäntökokonaisuus pystytään hyväksymään lokakuun loppuun mennessä, jolloin voidaan hyväksyä myös brexit-ero lokakuun loppuun mennessä. Yksinkertaistettuna, olemme aika sekavassa tilanteessa”, hän kommentoi lauantai-iltana.

Lue myös:

Rinteen mukaan ”pallo on täysin Britannian hallituksella ja Britannialla”.

”EU:n puolelta on toimittu mallikkaasti ja selkeästi. Prosessi on huolehdittu tavalla, josta voi olla ylpeä EU27 -edustajana. Odotamme, mitä Britanniassa tapahtuu, ja toimimme sen mukaan”, Rinne sanoi yrittäjäpäivien iltagaalan yhteydessä.