Tampereen yliopiston informaatiotieteiden laitoksen tutkijan, FT Mikko Ahosen mielestä lasten tulisi soittaa matkapuhelimilla vain poikkeustapauksissa. Ahosen mukaan Italian korkeimman oikeuden päätös kännykän käytön ja aivokasvaimen välisestä yhteydestä on merkittävä ennakkotapaus.

–Tärkeintä olisi, että lapsiperheille kerrottaisiin, ettei puhelinta paineta päätä eikä vatsaa vasten, ja että lapset lähettäisivät lähinnä tekstiviestejä. Vasta hätätilanteessa soitettaisiin, Ahonen varoittaa Uuden Suomen haastattelussa.

PÄIVITYS: Jutussa ei ole alun alkaen mainittu, että Mikko Ahonen on osakas Suomen Säteilykontrolli -nimisessä yrityksessä, joka tekee säteilymittauksia ja muun muassa myy asiaan liittyviä tarvikkeita. Asia oli toimituksen tiedossa juttua tehtäessä, mutta se on jäänyt mainitsematta jutussa. Ahosen näkemykset on kiistetty laajalti.

Lasten kännykän käytöstä pitkään huolehtinut Ahonen ei itse puhu matkapuhelimella kuin poikkeustapauksissa. Jos hän puhuu kännykkään, hän ei paina laitetta poskeaan vasten vaan puhuu kaiutinpuhelin-tilassa. Ahonen muistuttaa, että laitevalmistajatkin ovat turvanneet selustansa kehottamalla käyttöohjeissa välttämään puhelimen suoraa kosketusta kehoon tai päähän.

Sähkömagneettisten kenttien riskejä tutkinut Ahonen kuuluu koulukuntaan, joka rajoittaisi matkapuhelimen käyttöä jo kännykkäsäteilyn ja aivokasvaimen välisestä yhteydestä saatujen viitteiden vuoksi. Myös Italiassa korkeimman oikeuden asiantuntijoina toimineet onkologi Angelo Gino Levis ja neurokirurgi Giuseppe Grasso saivat oikeuden vakuutettua siitä, että yhteys on todistettu riittävän pitävästi.

Suomen Säteilyturvakeskuksen (STUK) mukaan näin ei ole.

–Tuomioistuimen päätös ei perustu tieteelliseen näyttöön kännykän ja aivokasvaimen välisestä yhteydestä, sanoo STUK:n sähkömagneettisten kenttien ja radiotaajuisen säteilyn asiantuntija Sami Kännälä Uudelle Suomelle.

Yhteydestä aivokasvaimeen viitteitä, ei varmuutta

STUK perustaa omat suosituksensa maailman terveysjärjestö WHO:n ja muiden kansainvälisten toimijoiden laajoihin kansainvälisiin tutkimuskatsauksiin, Kännälä sanoo.

WHO:n alainen Kansainvälinen syöväntutkimuskeskus (IARC) luokitteli vuosi sitten matkapuhelimien säteilyn syöpävaarallisuusluokkaan 2B, eli mahdollisesti syöpää aiheuttavaksi. Yhteydestä ei ole varmuutta, mutta siitä on saatu viitteitä epidemiologisissa tutkimuksissa.

Mekanismista, jolla matkapuhelimen säteily aiheuttaisi kasvaimia, ei ole tietoa, Kännälä sanoo. Myös kännykkäsäteilyn vaarallisuudesta vakuuttunut Mikko Ahonen myöntää tämän.

–Se mekanismi, miten radiotaajuinen säteily ja pientaajuiset magneettikentät aiheuttavat syöpää, ei ole tiedossa, hän toteaa.

IARCin riskiluokittelu ei aiheuttanut muutoksia WHO:n tai STUKin suosituksiin, eikä muutoksia harkita Säteilyturvakeskuksessa tälläkään hetkellä.

STUK on kuitenkin jo vuodesta 2009 ollut Mikko Ahosen kanssa yhtä mieltä siitä, että lasten kännykän käyttöä on hyvä rajoittaa. STUK totesi tuolloin linjauksessaan, että lasten tulisi suosia tekstiviestejä puheluiden sijaan, koska tutkimustietoa kännykkäsäteilyn riskeistä ja erityisesti säteilyn vaikutuksesta lapsiin on vähän.

–Koska varmuutta asiasta ei ole, erityisesti lasten kännykän käyttöä on hyvä rajoittaa, Kännälä sanoo.

Suosituksia voi pitää osittain riskipelinä, sillä myös STUK myöntää, että kännykkäsäteilyn vaikutuksista ei yksinkertaisesti tiedetä tarpeeksi.

”Koska syövän kehittyminen kestää vuosia ja matkapuhelimia on käytetty yleisesti vasta kymmenisen vuotta, ei voida sulkea pois sitä mahdollisuutta, että väestötutkimuksessa myöhemmin havaittaisiin yhteys matkapuhelimen käytön ja syövän välillä”, STUK toteaa suosituksissaan.

Riskiryhmä: Kännykkäajan lapset

Mikko Ahonen ei ole varoitustensa kanssa yksin. Muun muassa Amerikan Syöpäsäätiön entinen puheenjohtaja, yhdysvaltalaislääkäri Herman Kattlove muistutti Italian tuomion jälkeen, että osa tutkimuksista on löytänyt yhteyden matkapuhelinten ja syövän välille. Kännykkäajan lapsilla riski on erityisen suuri, Kattlove sanoo, koska he ovat altistuneet säteilylle pienestä asti.

Newsmax Health -lehden haastattelema Kattlove ei ole vakuuttunut siitä, että pitävää tieteellistä todistusta suuntaan tai toiseen syntyisi lähiaikoina. Syövän kehittyminen voi kestää vuosia, joten seurantatutkimusten tulisi kestää vuosikymmeniä. Lisäksi kännykän käyttö on niin yleistä, että vertailu ihmisiin, jotka eivät altistu niiden säteilylle, on lähes mahdotonta.

Noin kolmessakymmenessä eri puolilla maailmaa tehdyssä tuoreessa tutkimuksessa aivokasvainpotilailta kyseltiin heidän kännykän käytöstään. Osoittautui, ettei se ollut tavallista runsaampaa.

Newsmax Healthin kokoamat asiantuntijoiden ohjeet eivät poikkea suuresti STUKin ohjeista. Ohjeissa kehotetaan suosimaan kaiutinpuheluita tai hands free -laitteita, jotta puhelinta ei pidettäisi pään lähettyvillä, ja ohjaamaan lapsia lähettämään mieluummin tekstiviestejä kuin puhumaan kännykällä.

Myös STUKin suosituksen mukaan lasten olisi hyvä käyttää puhumiseen hands free -laitetta ja välttää erityisesti huonossa kentässä tai liikkuvassa autossa puhumista.

–Puhelin säätää tehoaan kovemmaksi, kun kenttä on huono, Kännälä selittää.

Tämä tarkoittaa sitä, että puhelin säteilee tällöin voimakkaammin.

Valtiolliset toimijat ovat reagoineet alan ristiriitaisiin tutkimustuloksiin vaihtelevasti. Muun muassa Venäjän Säteilyturvakeskus on suosittanut alaikäisten kännykän käytön rajoittamista ja lapsiin suunnatun mobiilimainonnan kieltämistä.

Tuore suomalaistutkimus: säteily vaikuttaa aivoihin

Suomessa asiaa on viime aikoina tutkinut muun muassa Työterveyslaitos, jonka tuoreen tutkimuksen mukaan kännykän RF-kentät vaikuttavat aivoihin muun muassa hidastamalla verenkiertoa ja vähentämällä aivojen happipitoisuutta. Vaikutukset olivat kuitenkin vähäisiä.

– Koska emme voi olla täysin varmoja matkapuhelinten turvallisuudesta, erityisesti lasten tarpeetonta kännykän käyttöä kannattaisi rajoittaa, summasi Työterveyslaitoksen tutkimusprofessori Maila Hietanen tutkimuksen lopputuleman.

Ruotsalaistutkija Lennart Hardell puolestaan yhdisteli äskettäin aiempia tutkimuksiaan ja päätyi siihen, että kännykän käyttö näytti lisäävän aivokasvaimen riskiä. Hardellin tutkimuksiin vetoaa muun muassa Mikko Ahonen.

Säteilyturvakeskus kuitenkin totesi tuolloin, että useimmissa alan tutkimuksissa yhteyttä ei ole havaittu.

Osoittavat tulevaisuuden tutkimukset mitä vain, muun muassa Työterveyslaitoksen pääjohtaja, professori Harri Vainio ja teemajohtaja, dosentti Rauno Pääkkönen ovat esittäneet huolensa siitä, suhtaudutaanko kännyköiden vaaroihin liian sinisilmäisesti.

–Jos aivosyöpä voidaan tuhota sähkökenttäaltistuksella, on ajateltavissa, että sähkökentillä voi olla myös syövän syntyä mahdollistava vaikutus, he kirjoittivat alkuvuodesta Lääkärilehdessä viitaten uuteen syöpähoitoon, joka perustuu syöpäsolujen tuhoamiseen sähkökenttien avulla.