Aalto-yliopiston, Ilmatieteen laitoksen, VTT:n ja Helsingin yliopiston tutkijat mallinsivat alle 20 mikrometrin kokoisten aerosolihiukkasten liikettä ilmassa.

Kuivassa yskässä, joka on koronaviruksen aiheuttaman covid-19-taudin yleinen oire, hiukkaskoko on tyypillisesti alle 15 mikrometriä. Tämän kokoiset äärimmäisen pienet hiukkaset eivät vajoa lattialle, vaan ne liikkuvat ilmavirtauksien mukana tai jäävät leijumaan paikalleen ilmaan.

Jokainen tutkimustaho teki mallinnuksia itsenäisesti samasta lähtötilanteesta, jossa ihminen yskäisee kaupassa hyllyjen rajoittamalla käytävällä, jossa vallitsee kaupoille tyypillinen ilmanvaihto.

Tutkijat päätyivät samaan alustavaan tulokseen: aerosolipilvi leviää lähiympäristöön myös yskivän henkilön välittömän läheisyyden ulkopuolelle. Toisaalta pilvi samalla laimenee, mutta siihen kuluu jopa minuutteja.

”Jos koronavirustartunnan saanut yskijä kävelee pois ja lähelle samaa paikkaa saapuu toinen ihminen, ilmassa leijuvat äärimmäisen pienet koronavirusta sisältävät aerosolihiukkaset voivat päätyä tämän toisen ihmisen hengitysteihin”, sanoo Aalto-yliopiston apulaisprofessori Ville Vuorinen tiedotteessa.

Infektiomalleista tiedetään, että viruksen eteneminen voi hidastua tai katketa jopa kokonaan, kun liikkuminen vähenee paljon ihmisiä keräävissä paikoissa kuten kaupoissa tai liikennevälineissä. Nykyisen tiedon mukaan koronaviruksen pääasiallinen tarttumistapa on lähikontaktissa tapahtuva pisaratartunta.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL:n johtavan asiantuntijan Jussi Sanen mukaan konsortion mallinnusten perusteella ei voi suoraan tehdä uusia suosituksia.

Hankkeessa on mukana noin 30 tutkijaa, joiden erikoisaloja ovat muun muassa virtausfysiikka, aerosolifysiikka, sosiaaliset verkostot, ilmanvaihto, virologia ja lääketieteellinen tekniikka.

Pisaroiden liikettä ja säilymistä ilmassa laskettiin supertietokoneella ja tuloksista tehtiin 3D-mallinnuksia. CSC–Tieteen tietotekniikan keskus Oy antoi supertietokoneensa tutkijoiden käyttöön. Suuren laskentakapasiteetin ansiosta ensimmäiset tulokset saatiin tuotettua noin viikossa.

Tutkijat jatkavat mallinnusten tekemistä ja tarkentamista. Konsortio saa myös lisävahvistusta kahdesta ruotsalaisesta yliopistosta.