Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on määrännyt hallintonsa valmistelemaan kiinalaistuotteiden tullien laajentamista siten, että ne koskevat lähes kaikkea Kiinan tuontia.

Asiasta kertoo Yhdysvaltain kauppaedustaja Robert Lighthizer julkisuuteen toimitetussa lausunnossa.

”Presidentti on antanut määräyksen aloittaa tullimaksujen laajentamisen lähes kaikkeen jäljellä olevaan tuontiin Kiinasta. Tämän tuonnin arvo on noin 300 miljardia dollaria. Yksityiskohdat julkistetaan maanantaina”, hän sanoi.

Trump toteutti perjantaina uhkauksensa 25 prosentin lisätulleista kiinalaistuotteille. Syksyllä asetettu aiempi tulli oli 10 prosenttia. Lisätullien kohteena on 5 700 kiinalaistuotetta, joiden vuotuinen tuontiarvo on 250 miljardia dollaria.

Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola muistuttaa, että tulleilla on vaikutuksia myös Suomeen.

”Yhdysvaltojen ja Kiinan kauppakiistoja seuratessa ja niiden mahdollisesti levitessä EU kohdistuviin toimiin, kannattaa muistaa: Suomen talouskasvu vahvasti riippuvainen Kiinan ja Yhdysvaltain markkinoista. Arvonlisästä lähemmäs 30% Kiinan ja Yhdysvaltojen varassa”, hän tviittasi lauantaina.

Danske Bankin pääekonomisti Pasi Kuoppamäki on arvioinut päätöksen iskevän investointihyödykkeiden kysyntään Suomessa. Hän arvelee, että päätöksellä on jonkin verran kielteisiä vaikutuksia metalliteollisuudelle. Lue lisää: Trumpin yllätys: Seuraukset voivat olla Rinteen hallitukselle vielä vakava paikka

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö kommentoi talouspolitiikkaa Ylen Ykkösaamussa lauantaina. Hän kuvaili tilannetta ”hiukan ongelmalliseksi” ja huomautti, että merkit eivät nyt ole ”kaikista parhaimmat”.

”Meillähän on hiukan ongelmallinen julkisen talouden tilanne kymmenen viime vuoden ajalta, vahvaa velkaantumista. Kun sanotaan, että nyt saa säästäminen riittää, niin minun kielenkäytössäni säästäminen tarkoittaa että jotain jää säästöön. Tässä mielessä kymmeneen vuoteen ei kyllä ole säästetty, päinvastoin”, Niinistö kommentoi.

Lue myös:

Sauli Niinistö jyrähti Ykkösaamussa: ”Tässä mielessä 10 vuoteen ei kyllä ole säästetty, päinvastoin”

Ekonomistilta vinkki Antti Rinteelle: ”Ei jakamalla varallisuutta taskusta toiseen”

Karu lista Antti Rinteelle: ”Tehtävä samansuuruisia uudistuksia kuin Sipilä teki”