Joka toinen Lapissa toimiva yritys on menettänyt koronavirusepidemian vaikutusten vuoksi yli puolet liiketoiminnastaan ja joka viidennessä yrityksessä bisnes on loppunut kokonaan.

Näin kertoo Lapin Yrittäjien kysely, johon vastasi 822 yrittäjää viime perjantaista maanantaihin.

Kyselyn jälkeen Suomen hallitus on päättänyt rajoittaa liikennettä länsirajalla entistä tiukemmin, mikä vaikeuttaa pohjoisen elinkeinoelämää entisestään.

Lapin Yrittäjien kyselyn mukaan poikkeusolosuhteista ovat toistaiseksi raskaimmin kärsineet matkailu-, ravintola- ja ohjelmapalvelualat, joissa 85 prosenttia yrityksistä on menettänyt enemmän kuin puolet liiketoiminnastaan. Yli puolella liiketoiminta on täysin loppunut.

Noin puolet kaikista vastanneista yrityksistä on lomauttanut henkilöstöä ja joka kymmenes irtisanonut työntekijöitä. Muita sopeuttamistoimia ovat olleet lainojen lyhennysvapaat sekä muut maksuaikajärjestelyt.

Joka neljäs on hakenut tai aikoo hakea Business Finlandin kehittämisavustusta ja joka kuudes vastaavia avustuksia ely-keskukselta. Joka kuudes hakee työttömyyskorvausta.

Vertaistuki, ystävät ja liikunta korostuvat

Yrittäjien arviot oman liiketoiminnan tilasta kriisin jälkeen ennakoi useita satoja konkursseja Lapissa, yrittäjäjärjestö tulkitsee.

”Yli puolessa yrityksissä toiminta tulee jatkumaan sopeutettuna ja noin joka kolmannessa saman tasoisena kuin ennen koronakriisiä”, tiedotteessa kerrotaan.

Kyselyn kommentit kuitenkin kuvastavat myös uskoa tulevaan. Eniten stressiä aiheuttaa tilanteen jatkumisen epävarmuus.

”Kommenteissa korostuvat oman jaksamisen keinot: vertaistuki, ystävien kanssa puhuminen ja liikunta. Paljon kaivataan keskitettyä, selkeää tietoa käsillä olevista toimintavaihtoehdoista. Huoli on kasvava toimialoilla, joihin kriisi vaikuttaa välillisesti. Yrittäjien toiveet kohdistuvat rahoitukseen ja ennen kaikkea liiketoiminnan pikaiseen palautumiseen”, Yrittäjät tiivistää.

”Tulokset osoittavat selvästi viruksen vaikutusten levinneen koko talouteen. Mikään toimiala ei ole turvassa.”

Vastaajien määrä on noin yhdeksän prosenttia kaikista Lapissa toimivista yrityksistä. Vastaajayritykset ovat pieniä: joka neljäs vastaaja toimii yksinyrittäjänä ja kaksi kolmesta alle 10 henkilöä työllistävänä mikroyrittäjänä. Palvelusektoria edusti noin 60 prosenttia vastaajista.