Nato-kysymys ei ole koskaan ollut ajankohtaisempi kuin nyt, sanoo puolustusministeriön neuvotteleva virkamies Janne Kuusela. Kuusela teki kollegansa Karoliina Honkasen kanssa Suomen Atlantti-Seuralle Uusi Nato? -selvityksen, joka julkaistiin perjantaina.

Atlantti-Seura kannattaa Suomen liittymistä Natoon.

- Kun Suomessa ryhdytään puhumaan Natosta, asia kuitataan hyvin lyhyesti sillä, että kysymys ei ole juuri nyt ajankohtainen. Tämä on yksi tapa kuitata ohitse poliittisesti hyvin vaikea kysymys, Kuusela sanoo.

- Odotellaanko meillä kriisin pilviä taivaalle tai sodan uhkaa? Tällaisessa tilanteessa keskustelun virittäminen olisi jo liian myöhäistä, Kuusela muistuttaa.

Tällä hetkellä puolueista vain kokoomus olisi valmis viemään Suomen sotilasliiton jäseneksi. Muut vastustavat jäsenyyttä tai eivät halua ottaa asiaan kantaa.

SDP:n puheenjohtaja Jutta Urpilainen linjasi viime vuoden helmikuussa, että Nato-jäsenyys ei ole Suomelle ajankohtainen seuraavalla vaalikaudella.

- Jos Nato ei tähän päivään mennessä ole ollut Suomelle ajankohtainen asia, niin mikä sen tekisi ajankohtaiseksi? Kuusela kysyy.

Presidentti Tarja Halonen torppasi uudenvuoden puheessaan Nato-jäsenyyden tarpeen ja totesi, että Suomen uskottavaan puolustukseen vaikuttavat kaikkein eniten hyvät suhteet naapurimaihimme.

Karoliina Honkasen mukaan Nato on ainoa järjestö, joka tarjoaa jäsenilleen uskottavat turvatakuut.

- EU tai pohjoismainen yhteistyö eivät tässä tapauksessa voi Natoa korvata, sanoo Honkanen.

Honkasen mukaan "uudessa Natossa" perinteistä sotilaallista uhkaa pidetään kuitenkin erittäin epätodennäköisenä.

- Rohkenisin sanoa, että tämä [Nato-jäsenyys] on erityisen ajankohtainen asia tällä hetkellä, kun näköpiirissä on perusteellinen puolustusvoimien uudistus, Janne Kuusela arvioi.

- Puolustusministeri ja puolustusvoimain komentaja ovat viimeaikaisissa puheissa todenneet, että Suomen puolustusvoimilla on edessään rauhanajan historian suurimmat haasteet, eikä niistä tulla selviämään pelkillä rakenneuudistuksilla, Kuusela sanoo.