Unkari on viime vuosina aiheuttanut suomalaisfutisjännäreille hirveitä hetkiä. Muistissa on 1997 viimeisen karsintaottelun katkera oma maali, vuoden 2010 karsintaottelun Unkarin jatkoajalla tekemä voittomaali sekä Unkarin 1-0 –voitot Huuhkajista tuoreimmissa karsinnoissa Budapestissa sekä Helsingissä.

Unkarin jalkapallossa on viime vuosikymmeninä juhlittu lähinnä Suomi-otteluissa. Itse asiassa Unkari ei ollut ennen näitä karsintoja selviytynyt kertaakaan arvokisoihin vuoden 1986 MM-kisojen jälkeen.

Nyt Unkarissa juhlitaan historiallista ensimmäistä nykymuotoisen EM-turnauksen paikkaa. Jatkokarsinnassa Unkari voitti Norjan yhteismaalein 3-1.

Ensimmäisen ottelun Oslossa Unkari oli voittanut viime torstaina 1-0. Norja oli toisessa ottelussa Budapestissa kovan paikan edessä vastahyökkäyksissään vahvaa Unkaria vastaan. Tamas Priskin masensikin norjalaiset jo 14. minuutilla viemällä Unkarin johtoon.

Toisella puoliajalla Örjan Nyland maalasi omiin ja Norja oli köysissä. Markus Henriksenin kavennusmaalilla ei ollut mitään merkitystä.

Norja oli otteluparin suosikki. 16-vuotiaasta Norjan Messiksi kutsutusta Martin Ödegaardista on puhuttu paljon. Hän pääsikin Budapestissa avaukseen, mutta joutui vaihtoon jo tauolla.

Karsintalohkossaan Norja pelasi hyvin voittaen muun muassa Kroatian. Unkari-tappiota norjalaisten futisfanien on vaikeaa niellä.

Unkarissa on tietysti upeat jalkapalloperinteet. Maa voitti esimerkiksi olympiakultaa Helsingissä 1952. MM-hopealla Unkari on ollut 1938 ja 1954. Jälkimmäinen Saksalle 2-3 hävitty EM-finaali Bernissä on Unkarissa yhä katkera paikka, koska Unkarin maajoukkue oli vuoden 1956 kansannousuun saakka 1950-luvulla muuten ylivoimainen.

Unkari oli futiksessa Euroopan huippumaita vielä 1980-luvulla, mutta Meksikon MM-kisoja 1986 ei Unkarissa muisteta hyvällä. Avausottelussa Neuvostoliitolle koettua 0-6 -tappiota muistellaan Unkarissa yhä häpeällisenä, kuten Suomessa vuoden 1997 omaa maalia Unkaria vastaan.

Kommunismin kukistuminen 1989 vei Unkarin jalkapallon taloudellisiin vaikeuksiin. Nousua ei tapahtunut 1990-luvulla eikä 2000-luvun ensimmäisellä vuosikymmenellä.

Unkarin nykyinen pääministeri Viktor Orban on kuitenkin jalkapallofani ja hän on koordinoinut paljon rahaa Unkarin jalkapallolle. Panostukset alkavat viimein näkyä.

Ensi vuoden EM-kisoissa Unkari ei lukeudu suosikkeihin, mutta jo pelkkä kisapaikka on maalle suuri juttu.