Radikaali-islamistiset verkostot ovat vahvistuneet Suomessa, kertoo Suojelupoliisin viestintäpäällikkö Jyri Rantala Talouselämässä.

Supo toteaa virallisessa riskiarviossaan, että yksittäisten terrorististen väkivallantekojen uhka on kasvanut Suomessa. Yksinäisten susien lisäksi mahdollisen iskun takana voisi olla pieni jihadistiryhmä.

– Huolestuttavinta ovat Suomeen viime vuosina syntyneet ja koko ajan vahvistuvat radikaali-islamistiset verkostot. Voidaan jopa puhua Suomeen syntyneestä ”jihadistisesta alamaailmasta”, sanoo Rantala Talouselämälle.

– Näillä verkostoilla on yhteyksiä kaikkiin keskeisiin terrorijärjestöihin.

Terrorismi on lähentynyt Suomea vierastaistelijoiden kautta ja Rantala sanoo, että ”kaiken kaikkiaan Suomea aiemmin suojanneet tekijät ovat murentuneet tai murenemassa”. Supo toivoo Suomen lainsäätäjien parantavan viranomaisten tiedonsaantimahdollisuuksia.

– Kansainvälisessä tietojenvaihdossa saamme myös Suomea koskevia tietoja, mutta Suomeen liittyvät hankkeet eivät ole minkään muun maan ensisijainen huolenaihe.

Kaikesta huolimatta yksittäisten tekijöiden tunnistaminen ja kiinniottaminen ajoissa on erittäin vaikeaa. Talouselämän mukaan terroristijärjestö ISIS on ohjeistanut seuraajiaan käyttämään keinoja, jotka eivät vaadi pitkää ennakkosuunnittelua tai perusteellisia valmisteluja, esimerkiksi viimeaikoina yleistyneitä rekkaiskuja.

Lähde: Talouselämä

LUE SEURAAVAKSI:

Tukholman rekkaisku – Partiointia lisätään nyt Helsingissä

Ruotsin rekkakuskit valmiita ”terrorilukkoon”: Useita ehdotuksia myös keksijöiltä

Paula Risikko Ylellä: ”Tällainen voi tapahtua Suomessa”

Kuvat Tukholman kaaoksesta – Kuorma-auto syöksyi Åhlensin sisään