Oikeusministeriö kertoo käynnistäneensä selvityksen niin sanotun positiivisen luottorekisterin perustamisen vaikutuksista. Ministeriön mukaan tavoitteena on arvioida asian nykytila ja muutostarpeet.

Positiivinen luottorekisteri tarkoittaa tietokantaa, josta luotonantajayhtiöt voisivat nähdä reaaliaikaisesti luotonhakijan lainamäärät ja tulotiedot. Rekisterin tarkoitus on tuottaa enemmän tietoa lainanhakijan luottokelpoisuudesta kuin nykyjärjestelmässä, jossa luotonantaja saa tiedot vain mahdollisista maksuhäiriöistä.

–Kysymys positiivisten luottotietojen keräämisestä ja tallettamisesta on noussut jälleen ajankohtaiseksi. Asiasta on välttämätöntä tehdä selvitys, jossa arvioidaan tällaisen luottotietojärjestelmän toimivuutta eri osapuolten - niin luotonantajien kuin luotonhakijoiden ja muidenkin tahojen - näkökulmasta, oikeusministeri Antti Häkkänen (kok.) sanoo tiedotteessa.

Selvityksen tekijäksi on valittu yritysoikeuden professori Erkki Kontiainen. Lisäksi EU:n tietosuoja-asetukseen liittyviä kysymyksiä selvittää asianajaja Jukka Lång.

Selvityksen on määrä valmistua ensi vuoden kesäkuun loppuun mennessä.

Viimeksi ministeriö selvitti positiivista luottorekisteriä vuonna 2013. Tuolloin selvityksen tehnyt professori Ahti Saarenpää ei suositellut positiivisen luottorekisterin perustamista muun muassa valmisteilla olleen EU:n tietosuoja-asetuksen takia.

–Positiivisen luottotietojärjestelmän selvittäminen on yksi palanen ylivelkaantumisen hallintaan liittyvässä kokonaisuudessa. Siihen kuuluvat myös muut toimet kuten pikaluottojen sääntely sekä yrittäjän vapautumista velkavastuusta, uutta mahdollisuutta, koskeva kansainvälinen vertailu, ministeri Häkkänen sanoo.

Lähde: Kauppalehti