Pääministeripuolue keskustan kaivospoliittisen työryhmän vetäjä Markus Lohi kirjoittaa blogissaan kaivoslain muutostarpeista. Kaivoslaki on noussut vilkkaaseen julkiseen keskusteluun viime aikoina liittyen australialaisyhtiö Dragon Miningin toimintaan.

Lisäksi oppositiosta on nostatettu uutta keskustelua myös CETA-sopimuksesta, joka liittyy myös kaivoslakiin. Sopimuksen hyväksyessään eduskunta edellytti yksimielisesti, että hallituksen tulee käynnistää välittömästi kaivoslain uudistamisen arviointi ja tuoda tarvittavat muutosesitykset eduskunnan hyväksyttäviksi niin, että muutokset voidaan saattaa voimaan tällä vaalikaudella.

LUE TARKEMMIN:

”Uskomatonta röyhkeyttä” – Kansanedustajat: Sipilän hallitus tilasi kaivoslain selvityksen yksityiseltä alan lobbarilta

Kansanedustaja ihmettelee keskustajohtajan ”hyökkäystä” – ”Tiedoksi Kulmunille, että kyse on koko eduskunnan huolesta”

Tällä hetkellä näyttää siltä, että uudistuksia ei tällä hallituskaudella ole tulossa. Ministeriön tilaama, kritiikin kohteeksi joutunut selvitys päätyi lopputulokseen, että muutoksille ei ole tarvetta.

Keskustelussa kaivoslaista suunnataankin jo katseita tuleviin hallitusneuvotteluihin ja seuraavaan vaalikauteen. Uuden Suomen tiedon mukaan keskusta aikoo julkaista kaivospoliittisen ohjelman vielä ennen kevään eduskuntavaaleja.

”Kaivosalaa koskeviin lakiin tarvitaan nopeasti täsmäkorjauksia”, Markus Lohi kirjoittaa.

Keskustan varapuheenjohtaja Katri Kulmuni linjasi Uuden Suomen haastattelussa eilen tiistaina, että ympäristövakuustasojen muutos olisi nopein tapa reagoida kaivoslainsäädännön puutteisiin. Lisäksi Kulmuni liputti tuottoihin perustuvan kaivosveron puolesta.

Kaivospoliittista työryhmää vetävä Lohi on samoilla linjoilla.

”Tarvitsemme uutta lainsäädäntöä varmistamaan, että kaikissa, myös mahdollisissa kaivosten konkurssitilanteissa, kaivosalueen ennallistaminen tai mahdolliset ympäristövahingot eivät jää veronmaksajien kontolle. Tämä edellyttää myös nykyisen ympäristövahinkovakuutuksen uudistamista”, Lohi kirjoittaa.

Lohen mukaan keskusta haluaa myös turvata paikallisten ihmisten vaikutusmahdollisuuksia, minkä vuoksi eri lupa-, arviointi- ja osallistumisprosesseja tulee yhdistää.

”Tarvitsemme myös verojärjestelmän, jossa suomalainen yhteiskunta hyötyy enemmän kallioperässä olevista mineraalivarannoista. Kaivoksen perustamisesta ja kaivostoiminnan päättymisestä aiheutuu pitkäaikaisia vaikutuksia kaivospaikkakunnille. Erityisesti kaivostoiminnan loppumisesta syntyy sijaintipaikkakunnan elinkeinorakenteeseen muutoksia. Siksi Suomeen tarvitaan kaivosvero, joka maksetaan kaivoksen sijaintikunnille”, Lohi linjaa.

”Yleisen kaivos- tai louhintaveron sijaan on selvitettävä kaivoksen sijaintikunnalle maksettava vero, jonka peruste voisi olla esimerkiksi kaivosyhtiön rikasteesta saama nettotuotto (net smelter return). Toinen vaihtoehto olisi sijaintikunnan kiinteistöveroon perustuva kaivosvero”, Lohi jatkaa.

Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk) pohti niin ikään hiljattain Ylen aamu-tv:ssä, että veron pitäisi kohdistua rikasteeseen.

Vihreät puolestaan esittää louhintaveroa, jota ”peritään louhitun kiviaineksen määrän perusteella”.

LUE MYÖS:

Kaivoslaki: Keskustajohtaja ihmettelee vihreiden käytöstä – ”Ikävää ja halpaa”

Tapaus Dragon Mining ”nosti niskakarvat pystyyn” – Ministeri Lintilä Ylellä: Asia lain mukaan kunnossa