Sote-uudistus on tuomassa Suomeen uuden maakuntarakenteen. Uuteen maakuntarakenteeseen on tulossa yhteensä 21 maakuntaa ja lisäksi Helsinki erillisratkaisuineen.

Hallitusohjelman mukaan maakuntia piti olla 18.

LUE LISÄÄ:

Hallitus esitteli sote-esitysluonnoksensa tiedotustilaisuudessa aamupäivällä.

Järjestämisvastuu on tulossa sote-maakunnille paitsi Helsingin osalta Helsingin kaupungille. Perus- ja erityistason palvelujen järjestämis- ja tuottamisvastuu on yhdellä järjestäjällä, mutta HUS on poikkeus.

Maakuntavaalit on määrä järjestää alkuvuodesta 2022.

Sote-lait tulisivat voimaan vuonna 2021. Tehtävät siirtyisivät sote-maakunnille 1.1.2023.

Kyseessä on vain sosiaalitoimen ja pelastustoimen uudistus, eikä tällä kertaa mukana ole muita tehtäviä toisin kuin viime vaalikaudella.

Kuntaministeri Sirpa Paatero (sd) totesi, että sote-uudistuksen yhteydessä toteutetaan Suomen historian suurin liikkeenluovutus, joka koskee terveydenhuollon henkilöstöä. Paateron mukaan yli 170 000 ihmistä vaihtaa työnantajaa. Helsingin ja HUSin osalta työnantaja ei vaihdu, koska Helsinki saa uudistuksessa erillisratkaisun.

Uudellamaalla ensisijainen järjestämisvastuu on viidellä järjestäjällä: Helsingin kaupungilla sekä Itä-Uudenmaan, Keski-Uudenmaan, Länsi-Uudenmaan ja Vantaa-Keravan sote-maakunnilla. HUSille tulisi kuitenkin järjestämisvastuu erikoissairaanhoidosta ja kiireellisestä sairaanhoidosta.

Paateron mukaan kuluvan vuoden loppuun mennessä pohditaan, onko tulevaisuudessa joitakin muita tehtäviä, joita mahdollisesti kannattaisi siirtää maakuntien vastuulle.

Sairaanhoitopiirien ja erityishuoltopiirien kuntayhtymät siirtyvät sote-maakunnille varoineen ja velkoineen.

Sote-paketti lähtee nyt kolmen kuukauden lausuntokierrokselle. Paketti on määrä tuoda eduskuntaan joulukuussa.