Forecan meteorologi Markus Mäntykannas ennustaa kovien pakkasten tulevan Suomeen ensi viikolla.

”Ilmamassa on ensi viikolla varsin kylmää ja tuuletkin vähitellen heikkenevät, joten siellä missä taivas selkenee, pakkanen kiristyy nopeasti kuluneen talven pohjalukemiin. Kylmimmät lukemat ensi viikon aikana tulevat pohjoisessa olemaan -30…-35 ja etelämpänäkin -15…-25 astetta.”

Mäntykannas sanoo, että uuden Euroopan keskuksen (ECMWF) kuukausiennusteen valossa on todennäköistä, että kireitä pakkasia mitataan koko maassa erityisesti tammikuun jälkimmäisellä puoliskolla ja helmikuun alussa. Kireän pakkasen raja etelässä on 15, maan keskiosassa 20 ja pohjoisessa 25 astetta.

”Tuoreimman kuukausiennusteen valossa meillä on toteutumassa kaikista kylmin mahdollinen talvisääskenaario tammi-helmikuun vaihteessa. Tavanomaista korkeampi ilmanpaine Jäämeren ja Islannin ympäristössä antaa osviittaa siitä, että itävirtausten todennäköisyys on kasvanut ja matalapainetoiminta hiipuu. Talven kylmimpänä aikana tämä saattaa tietää useamman viikon paukkupakkasjaksoa – varsinkin, jos korkeapaine pääsee muotoutumaan Venäjän tai Jäämeren ylle”, hän kirjoittaa Forecan blogissa.

”Jos ennusteen mukainen hyytävä korkeapaine ja sääasetelma pääsee toteutumaan tammikuun jälkimmäisellä puoliskolla, on syytä varautua talven 2009-2010 kaltaisiin olosuhteisiin. Etelärannikolle vastaava asetelma voi tietää hyvin suuria lumikertymiä ennen kuin meri pääsee jäätymään”, Mäntykannas jatkaa.