Suomeen suunnitellaan kansallista tulorekisteriä, uudistusministeri Anu Vehviläinen (kesk.) kertoi hetki sitten tiedotustilaisuudessa.

–Kysymys kansallisessa tulorekisterissä on siitä, että meidän kaikkien tulot olisivat reaaliajassa samassa paikassa. Yrityksien ei tarvitsisi ilmoittaa kuin kerran mitä ovat maksaneet palkkaa eivätkä aina uuteen paikkaan erikseen. Näin meillä pysyisi hallinnassa se, mitä ovat sosiaaliturvatulot, eläketulot, tulot koko ajan reaaliaikaisesti, Vehviläinen sanoi.

Hänen mukaansa tämä voisi olla hanke, jota hallitus voisi ensimmäisenä lähteä rahoittamaan, jo ensi vuonna.

Kansalliseen tulorekisteriin liittyvää valmistelua tehdään valtiovarainministeriössä usealla osastolla.

–Myös vero-osastolla, koska tämä mahdollistaisi reaaliaikaisen henkilöverotuksen tuloverotuksen. Silloin ei tarvitsisi tehdä verokorttimuutoksia kesken vuoden, Vehviläinen sanoi.

–Eli tässä on verottaja yksi lähde, mutta miten se koko orkesteri saadaan soittamaan yhteen, koska yksityisen sektorin – sen pitää olla halukas antamaan ne tulotiedot. Siinä on yksityisen ja julkisen sektorin yhteistyöstä ja rajapinnoista erittäin paljon kysymys. Sitten Kela, joka tässä erityisen tärkeä sosiaaliturvan maksamisen osalta, hän totesi

Vehviläisen mukaan kansallisen tulorekisterin tekeminen on noin neljän tai viiden vuoden projekti.