Tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko (kesk) ehdottaa merkittävää koronatestaamisen lisäystä. Saarikon mukaan asiassa on toimittava nyt nopeasti.

”Arvostan sitä, että suomalaiset tuntuvat noudattavan kiitettävällä tavalla ohjeita siitä, että työstä, oppilaitoksista ja harrastuksista on nyt jäätävä pois pientenkin oireiden vuoksi. Tämä yhtälö kuitenkin johtaa siihen, että tuota pikaa työelämämme ja sen tuottavuus haavoittuu valtavien poissaolomäärien vuoksi”, hän kommentoi tiedotteessaan.

Testaamisen koko kokonaisuuteen voi kulua pahimmillaan viikon päivät. Saarikko huomauttaa, että testaamisen ja niiden tulosten odottamisella on myös inhimillinen hintansa.

”Emme voi jatkaa näin. Selvisimme hienosti keväästä - ja nyt on aika varmistaa, että pärjäämme kansakuntana syksylläkin. Meidän on tehtävä kaikkemme, että vaihtoehdoksi ei jää vain Suomi kiinni -malli”, hän sanoo.

THL:n johto ehdotti lisäksi jo elokuun alussa testaamisen vahvistamista rinnakkaisjärjestelmällä. Saarikko kertoo kannattavansa tätä.

”Meillä ei ole päivääkään hukattavaksi tässä asiassa. Väestötestaaminen toimii varsinaisen terveydenhuollon rinnalla. Lääkärin lähetettä ei väestötestiin tarvittaisi. Kuka tahansa voi hakeutua oma-aloitteisesti koronatestiin, vaikka olisi oireeton. Tämä auttaisi katkaisemaan tartuntaketjuja jo ennakolta, koska myös oireettomat voivat tartuttaa”, hän katsoo.

Kyseessä on niin sanottu Tanskan malli: Tanskassa testaaminen toimii varsinaisen terveydenhuollon rinnalla ja kuka tahansa voi hakeutua oma-aloitteisesti koronavirustestiin. Väestötestaus on Tanskassa järjestetty julkisten ja yksityisten toimijoiden yhteistyönä, ja kulut kattaa valtio.

Saarikon mukaan tämä voitaisiin myös Suomessa toteuttaa julkisen ja yksityisen terveydenhuollon yhteistyönä. Hän sanoo, että tulosten raportoinnissa testatulle teknologia voisi tulla avuksi Kanta-rekisterin kautta.

”Väestötestaamisen ydin olisi järkevää sijoittaa ulkomaan matkustamisen reiteille; satamiin ja lentokentille, joihin juuri nyt suurin uhka ja huoli kohdistuu”, hän sanoo.

Saarikon mukaan myös drive in -testipisteitä voitaisiin sijoittaa eri puolille, erityisesti tautialttiisiin väestökeskittymiin. Järjestökenttä voitaisiin hänen mukaansa kutsua mukaan talkoisiin yhteisen hyvän puolesta.

”On syytä pikaisesti selvittää rinnakkaisen testaamisen kustannushyödyt ja vaikuttavuus. Kuten THL:n johtokin on todennut, ratkaisu ei ole halpa. Mikään koronatestaaminen ei ole halpaa. Mutta ilmaista ei ole myöskään jatkuvat poissaolot työstä, saati Suomen sulkeminen.”

Saarikko katsoo, että valtion tulisi ottaa testaamisen kustannukset katettavaksi.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd) on linjannut, että päivässä pitää pystyä tekemään kaksikymmentätuhatta koronatestiä. Testiin pitää Kiurun mukaan päästä vuorokaudessa, ja testin tuloksen pitää tulla toisessa vuorokaudessa.

Ensi viikolla on luvassa testausstrategian päivitys, jossa Kiuru lupaa puhtia testeihin.

”Palveluntarjoajien on ihan turha selittää ihmisille, että näihin asioihin ei olisi varauduttu.”

Lue lisää: