Pertti Salolainen.Kuva: Compic-Photos/Eduskunta
Pekka Haavisto.Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
Teija Tiilikainen.Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi

Suomen tilanne Kreikka-paketin vakuuksien suhteen on tällä hetkellä dramaattinen. Jos Suomi vetäytyy pois Kreikan apupaketista, koko paketti kaatuu. Jos taas Suomi taipuu vakuusvaatimuksessaan, se on sisäpoliittisesti vakava paikka hallitukselle, joka on luvannut suomalaisille vaatia vakuuksia.

Ulkopoliittisen instituutin johtaja Teija Tiilikainen selitti tänään Ylen aamu-tv:ssä, miksi koko Kreikka-paketti kaatuisi Suomen vetäytymiseen.

- Kreikka-ratkaisu edellyttää jäsenmaiden yksimielistä päätöstä. Kyse on väliaikaisen vakausrahaston käytöstä. Suomi on siihen sitoutunut ja nyt ollaan tekemässä yksimielistä päätöstä euromaiden kesken sen käytöstä. Jos Suomi ei tukeaan tälle päätökselle anna, niin muut euromaat joutuvat vaikeuksiin.

Tiilikaisen mukaan tällaisessa tilanteessa vakausrahastoa ei voitaisi käyttää ja koko Kreikka-paketti jouduttaisiin muotoilemaan alusta asti uudelleen.

Ulkoasiainvaliokunnan varapuheenjohtaja Pertti Salolainen (kok.) puolestaan huomautti aamu-tv:ssä, että Suomen olisi myös vaikea perääntyä vaatimuksestaan.

- Suomi on pahasti nurkassa. On vaikea nähdä, miten näillä eväillä tästä uitaisiin ulos.

- Niin pahasti nurkassa ollaan, että vaikea löytää tältä pohjalta mitään ulospääsyä. Tästä täysin perääntyminen olisi sisäpoliittisesti aikamoinen paukku, Salolainen sanoi.

Salolaisen mukaan Suomen on pakko luopua vaatimuksestaan, jos vakuuksien saaminen ei ole mahdollista.

- Että Suomi lähtisi kokonaan ulos Kreikka-paketista, se olisi aikamoinen tälli Suomen imagolle kansainvälisesti, Salolainen sanoi.

Ulkoasiainvaliokunnan jäsen Pekka Haavisto (vihr.) kuvaili Suomea totuuden puhujaksi europöydissä.

- Me sanotaan, että keisarilla ei ole vaatteita, eli että Kreikan paketti ei toimi, emmehän muuten vaatisi vakuuksia. Totuuden puhujan rooli on tiukka. Tämä varmasti herättää uudelleen keskustelun Kreikan velkasaneerauksesta. Toisaalta keskustellaan siitä, pitäisikö kaikkien euromaiden saada joku vakuus.

Salolaisen ja Tiilikaisen mukaan ainoa ulospääsy tilanteesta olisi jonkun toisen, muille euromaille sopivan vakuusmallin löytäminen.

Suuren valiokunnan puheenjohtaja, SDP:n Miapetra Kumpula-Natri ja pääministeri Jyrki Katainen (kok.) ovat todenneet, että toista mallia voidaan hakea. Helsingin Sanomien mukaan Kumpula-Natri ei torppaa ajatusta, että Suomi osallistuisi Kreikan tukemiseen ilman vakuuksia. Kyseessä on liennytys SDP:ltä, joka on aiemmin suhtautunut erittäin tiukasti vakuusvaatimukseensa.

- Nyt jatketaan neuvotteluja vakuusmallista. Jos ei löydy yhteistä ratkaisua, sen jälkeen Suomi joutuu arvioimaan, luopuuko vaatimuksestaan vai lähteekö horjuttamaan Kreikka-pakettia, Teija Tiilikainen sanoo.

Tulisiko Suomen jäädä pois Kreikka-tukipaketista vai perääntyä vakuusvaatimuksesta? Vastaa US-kyselyssä.