Suomessa odotetaan tänään luottoluokittaja Moody’sin arviota maan tilanteesta. Jännittävämmät hetket ovat edessä kuitenkin viikon päästä, kun toinen suuri luottoluokittaja S&P julkistaa Suomi-arvionsa.

S&P pudotti ensimmäisenä suurena luottoluokittajana Suomen luokitusnäkymät negatiivisiksi keväällä. Kahdella muulla luottoluokittajalla eli Moody’silla ja Fitchillä näkymät ovat edelleen vakaat. Suomen luottoluokitus kaikilla kolmella luokittajalla on paras mahdollinen AAA. Fitch toisti sen viikko sitten.

S&P muutti keväällä Suomen luokitusnäkymät negatiivisiksi paljolti Ukrainan kriisin vuoksi. Esimerkiksi Venäjä-pakotteet ja niiden vaikutus Suomeen ovat tapahtuneet tämän jälkeen. Lisäksi Suomessa on tehty luottoluokittajien odottama eläkeratkaisu, mutta sen on yleisesti arvioitu olevan riittämätön.

-Onkin täysin mahdollista, että S&P laskee Suomen luokitusta 10.10. Myönnän, että lasku tulisi nopeasti viime keväänä tapahtuneen näkymien negatiiviseksi kääntämisen jälkeen. Yleensä luokitus laskee vasta 1-3 vuoden kuluessa siitä, kun näkymät vaihdetaan negatiivisiksi, Nordean pääeknomisti Aki Kangasharju kommentoi blogissaan.

Moody’silta ei tänään odoteta isoja uutisia. Kangasharjun mukaan Moody’s painottaa S&P:tä enemmän näkymien vakautta ja muuttaa luottoluokituksiaan S&P:tä hitaammin. On kuitenkin mahdollista, että Moody’s kertoo tänään Suomen luottoluokitusnäkymien muuttuneen negatiivisiksi.

Luottoluokituksen näkymien muutos ei vielä välttämättä näy Suomen maksamissa koroissa. Edes muutos parhaasta kolmen A:n luokasta kahteen A:han ei välttämättä olisi vielä katastrofi.

-Suomen talouden pohja on edelleen hyvässä kunnossa. Pitää myös muistaa, että vaikka S&P tai joku muu luottoluokittaja pudottaisi Suomen luottoluokitusta, se olisi silti edelleen yksi euromaiden parhaista, Standard Life Investmentsin valtionlainasijoituksista vastaava Jack Kelly sanoi Uuden Suomen haastattelussa luottoluokitusnäkymien pudottua huhtikuussa.

Suomen 10-vuotisen valtionlainan korko on tällä viikolla noteerattu hieman reilussa prosentissa. Kangasharjun mukaan markkinoilla kuitenkin jo hinnoitellaan mahdollista luottoluokituksen muutosta.

-Markkinat ovat jo alkaneet hinnoitella suurempaa korkoeroa Suomen ja meille vertailukelpoisen euromaan Hollannin välille.

Yleensä markkinat ehtivät hinnoitella riskin nousua selvästi aikaisemmin kuin luokittajat reagoivat, hän sanoo.