Maailman talousfoorumi kirjoittaa nettisivuillaan, että kiertotalous saattaa olla suurin taloudellinen mullistus maailmassa 250 vuoteen eli sitten teollistumisen. Suomessa kiertotaloutta on hehkuttanut erityisesti Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitra, jonka teettämässä selvityksessä on arvioitu, että resurssien kierron tehostaminen voi tuottaa Suomen kansantaloudelle varovaisenkin arvion mukaan 1,5–2,5 miljardin euron vuotuisien kasvusysäyksen vuoteen 2030 mennessä.

Talousfoorumin mukaan yritykset tarvitsevat rohkaisua kiertotalouteen siirtymisessä, sillä painopisteen siirtäminen on vaikeaa, vaikka potentiaali on selvillä. Talousfoorumin sivuilla todetaankin, että yritysmaailman koko ajattelumalli vaatii muutosta.

Yksi tapa on talousfoorumin mukaan esimerkiksi tuotteiden elinkaaren pidentäminen. Tuotteiden ”suunnitellusta vanhenemisesta” on kertonut muun muassa Suomessakin esitetty dokumentti Hehkulamppuhuijaus. Talousfoorumin mukaan kiertotalous edellyttää, että yritykset alkavat painottaa asiakassuhteitaan pelkkien transaktioiden sijaan.

Toinen tapa vahvistaa kiertotaloutta olisi muuttaa tuotteita palveluiksi. Jos omistamisen kustannukset olisivat yritysten kannettavina, painopiste siirtyisi pitkäikäisyyteen, luotettavyyteen ja kierrätettävyyteen, talousfoorumi kirjoittaa.

Myös Sitran raportissa puhutaan tuotteiden käytöstä omistamisen sijaan:

- Useimpia esineitä ei tarvitse niin usein, että ne pitäisi omistaa. Tavaroiden sijaan ostetaan palveluita, jolloin ei tarvitse itse huolehtia säilytyksestä tai huollostakaan.

Nykyinen kansanedustaja Hanna Sarkkinen (vas.) kirjoitti vaalien alla blogissaan, että tuotteiden keinoteknoinen vanhentaminen tulisi kieltää ja sanktioida. Lue lisää tästä.