Sampo Pankki on suomalaiskuluttajien kanssa samoilla linjoilla: molempien usko Suomen talouden kasvuun on kova. Sampo Pankin pääekonomisti Lauri Uotila kertoo Uudelle Suomelle, että pankki tullee nostamaan ennustettaan tämän vuoden bruttokansantuotteen kasvusta 3 prosentin paikkeille.

Vielä kesäkuussa pankin ennuste oli huomattavasti maltillisempi 1,8 prosenttia kasvua. Ennusteen selkeän parantumisen taustalla on Uotilan mukaan varsinkin viennin viimeaikainen voimakas "nykäisy", mutta myös työttömyyden kääntyminen laskuun.

-Tämän vuoden jälkeen kasvu ei tule olemaan näin nopeaa, mutta hissukseen tässä mennään parempaan päin, vakuuttaa Uotila Uudelle Suomelle.

Tämän vuoden voimakkaan kasvun selittää Uotilan mukaan taantuman jättämä matala lähtötaso. Ensi vuoden kasvuennuste pysyy Sampo Pankin syyskuun tarkistuksessa Uotilan mukaan lähellä kesäkuun ennustetta, eli noin 2,5 prosentin kasvua.

Tilastokeskus kertoi tänään suomalaisten kuluttajien luottamuksen talouteen nousseen ennätykselliselle tasolle elokuussa. Jo 55 prosenttia kuluttajista uskoo, että Suomen taloustilanne paranee seuraavan vuoden aikana. Talouden heikkenemistä odottaa vain 10 prosenttia kuluttajista.

Uotilan mukaan "kansa on realistista" ja usko perusteltua.

-Luottamusindikaattori nousi lähinnä sen vuoksi, että ihmisten odotukset kansantalouden ja työllisyyden suhteen paranivat. Sen sijaan luottamuksessa omaan talouteen oli hieman laskua. Se tuntuu aika lailla oikealta, perustelee Uotila.

-On täysi syy uskoa, että vuoden päästä kansantalous on parempi ja työttömyys vähäisempää.

Uotila uskoo, että kuluttajien luottamuksen kasvun takana on yksinkertainen syy: viimeaikainen positiivinen uutisointi ja tilastot.

-Ja sitten vielä Newsweek-lehti rankkaa maailman parhaaksi, kyllä sekin joihinkin vaikuttaa, hän hymähtää.

Talouden kasvu lisää kuluttajien luottamusta ja kuluttajien luottamus talouden kasvua, iloitsee Uotila.

-Se on tosi suuri tekijä, käyvätkö suomalaiset kaupassa ja käyttävätkö palveluita. Kuluttajien uskolla on suuri merkitys.

Sampo Pankki oli kesäkuussa kasvuennusteessaan huomattavasti positiivisempi kuin Tapiola Pankki. Sammon nostaessa ennusteen 1,5 prosentista 1,8 prosenttiin synkensi Tapiola ennusteitaan arvioiden kasvun jäävän nollaan, kertoi Taloussanomat tuolloin.