Suomen valtionlainojen korot ovat kivunneet voimakkaasti. Huhtikuussa Suomen 10 vuoden lainojen korko oli vielä keskimäärin 0,27 prosenttia, mutta viime perjantaihin mennessä korot olivat nousseet 1,07 prosenttiin.

Viimeksi Suomen 10-vuotisten valtionlainojen korot ovat ylittäneet prosentin lokakuussa 2014. Suomen valtiolla on lainaa nyt noin 97 miljardia euroa ja korkojen nousu vaikuttaa siihen, kuinka paljon valtio joutuu vuosittain maksamaan lainoistaan. Kunkin lainapaperin korko on yleensä kiinteä, eli korkotason vaihtelu vaikuttaa vain kullakin hetkellä uusittaviin lainoihin.

Nousu voi kuitenkin jäädä lyhytaikaiseksi, uskoo Nordean pääanalyytikko Jan von Gerich. Hänen mukaansa korkojen nousussa on ollut merkkejä markkinoiden hermostuneisuudesta.

– Kun miettii tässä korkojen nousun taustalla olevia ajureita, niin kesän aikana liikkeeseenlasku hiljenee ja Euroopan keskuspankki jatkaa osto-ohjelmaansa. Luulen itse, että korot laskevat kesän aikana ja näitä laskun merkkejä on nyt nähtykin. Oli ehkä vähän ylireagointia, miten korot nousivat, von Gerich toteaa Uudelle Suomelle.

– Laukaiseva tekijä oli, että korkojen lasku – joka jatkui niin, että Saksan 10 vuoden bondin korot laskivat lähes nollaan asti –, niin markkinoita ajava tekijä oli se, että loppuviimein ei kukaan pitkäaikainen sijoittaja niillä korkotasoilla velkakirjoja ostanut.

Kun Euroopan keskuspankki aloitti elvytysohjelmansa, eli alkoi ostaa Euroopan maiden valtionlainoja itselleen, oli von Gerichin mukaan sijoittajissa havaittavissa ajattelua, että lainoja ostettaisiin ensin itse ja sen jälkeen myytäisiin takaisin EKP:lle kalliimmalla. Se painoi korkoja alaspäin.

– Kun EKP ei ollut kovin aggressiivinen tässä osto-ohjelmassaan, niin korkojen lasku loppui, eikä ollut uusia ostajia, niin siitä lähti liikkeelle se, että spekulatiivisimmat sijoittajat käänsivät ostopositionsa ja kun korot lähtivät nousuun, se alkoi pelottaa muitakin sijoittajia, von Gerich pohtii korkokehityksen taustoja.

– Nousu jatkui ja kun nyt viimeiseksi EKP:n pääjohtaja Mario Draghi kesäkuun alussa totesi, että markkinoiden pitää tottua volatiliteettiin (korkotason vaihteluun), eikä EKP aio sitä lopettaa, niin se oli uusi myyntiargumentti ja korot nousivat lisää.

Nordean pääanalyytikko von Gerich arvioi, että markkinatilanne alkaa nyt rauhoittua ja korkojen nousu kääntyy laskuksi kesän aikana.

– Luulen, että syksyn aikana voidaan nähdä hienoista nousua uudelleen, mutta jos loppuvuoden korkotasoja arvuuteltaisiin, niin en usko, että ollaan merkittävästi korkeammalla kuin nykyisillä tasoilla: ehkä jopa pikkaisen alempana.

Suomen valtionlainoille tilanne on von Gerichin mukaan hyvä.

– Jos keskimääräistä korkoa katsotaan, niin näillä koroilla, kun jokainen laina jälleenrahoitetaan, niin se laskee keskimääräistä korkoa alaspäin.