Venäjän Kaukoidässä sijaitsevassa Habarovskissa pelattavat Jääpallon MM-kisat päättyivät suomalaisittain pettymykseen Kazakstanin oltua pronssiottelussa suomalaisia parempi 8-6. Tauolla Suomi oli johtanut 5-4, mutta toisella puoliajalla Kazakstanin Aleksander Nasonov teki kolme maalia ratkaisten pronssit joukkueelleen.

Suomi voitti 2006-10 viisi perättäistä pronssia ja 2011 peräti hopeaa. Sen jälkeen Suomi on jäänyt turnauksessa mitaleitta neljästi peräkkäin. Joka kerralla Kazakstan on ollut pronssipelissä parempi.

Habarovskin kisoissa Suomi näytti jääneen maailman kärjestä entisestään. Välieräottelussa Ruotsi nylki Suomen 10-1.

Kun Suomi vuoden 2004 MM-kisoissa sensaatiomaisesti kultaa, puhuttiin uudesta jääpallobuumista. Realistit toppuuttelivat intoilijoita. Jääpallo ei ollut osoittanut Suomessa kasvun merkkejä. Nykyinen tilanne orasti jo silloin.

Ruotsissa ja Venäjällä jääpalloa voi pelata ammatikseen. Suomessa jääpallo on amatöörilaji. Ruotsin sarjassa pelaa suomalaisammattilaisia ja suomalaisia on nähty pelaamassa ammattilaisina Venäjälläkin, mutta pelaajamateriaaliltaan Ruotsin ja Venäjän maajoukkueet ovat nykypäivänä aivan eri luokkaa. Ero Suomeen on yhtä suuri kuin USA:lla ja Kanadalla naisten jääkiekossa.

Ruotsissa ja Venäjällä jääpalloa pelataan nykypäivänä sisähalleissa. Ruotsin Elitserienin loppuottelut on viime vuosina pelattu isoilla jalkapalloareenoilla. Kiinnostusta on riittänyt ja jääpallon suosio ei länsinaapurissa näytä horjuvan.

Habarovskin MM-kisat pelattiin 10 000 katsojan Jerofei Areenalla, joka on rakennettu jääpallon käyttöön. Suomessa jäähalleista vain Hartwall-areenalle mahtuu enemmän katsojia.

Jääpallo on Venäjällä suosittua. Talouskriisistä huolimatta maassa on käynnissä useita jääpallohallien rakennusprojekteja.

Jääpallon tulevaisuus on siis halleissa. Suomessakin laji voisi kokea renessanssin, jos sitä pelattaisiin sisätiloissa. Jääkiekon harrastajia Suomessa on kilpaurheilun kannalta yli tarpeen ja lajipudokkaita voisi löytää uuden urheilu-uransa jääpallosta.

Jääpallo on jännittävää urheiluviihdettä siinä missä jääkiekko tai koripallokin. Venäjällä ja Ruotsissa ja laji kasvaa ja sen myötä tulevat panostukset johtanevat ennemmin tai myöhemmin yhdistyneen ammattilaissarjan syntyyn.

Jos Helsinkiin rakennettaisiin jääpallon ja pikaluistelun käyttöön soveltuva sisähalli, kuten on suunniteltu, voisi suomalainen jääpallon ammattilaisjoukkue löytää sieltä uuden kodin. Rahoitusta joukkueelle saattaisi löytyä Venäjältä, kuten Jokereille on löytynyt KHL:ään.

Nykymenolla Suomi on taantumassa jääpallossa, kuten Norjalle kävi 1990-luvulla. Apua tarvitaan ulkomailta.