Euroopan keskuspankin EKP:n neuvosto päättää ensi torstaina euroalueen ohjauskorosta ja mahdollisista muista rahapolitiikan toimista. Lähes tasan vuosi sitten sama EKP:n neuvosto päätti lainapapereiden osto-ohjelmasta. OP-Pohjolan pääekonomistin Reijo Heiskasen mukaan Suomi on hyötynyt tästä, vaikka EKP:tä on arvosteltu.

-Voimme todeta, että suomalaisen vanhan rahapoliittisen kansanviisauden vastaisesti, että narulla voi sittenkin työntää. EKP:n politiikka on tukenut euroalueen elpymistä ja pienentänyt deflaatio-kierteen imua Suomessa, Heiskanen kommentoi blogissaan.

Heiskanen nostaa esiin muun muassa rahan määrän kasvun.

-Aivan erityisen myönteistä on, että myös euroalueen yritysten luotot ovat kääntyneet kasvuun aivan viime kuukausina. Myös Suomessa kehitys on samansuuntaista. Rahan määrän kehitystä kuvaavat luvut ovat jopa parhaimmassa vauhdissa sitten finanssikriisin. Suomessa yritysluotot ovat kehittyneet selvästi euroaluetta myönteisemmin jo aiemmin, mutta myös täällä tahti on ollut hieman elpymään päin.

EKP:n toteuttaman rahapolitiikan kevennyksen sivuvaikutuksena euro on heikentynyt voimakkaasti. Heiskanen toteaa, että Suomen kannalta katsottuna valuuttakurssin heikkeneminen ei tuonut toivottua viennin piristymistä.

-Vahvemmalla valuuttakurssilla kehitys olisi kuitenkin ollut vielä heikompaa, hän huomauttaa.

Heiskasen mukaan Suomi hyötyy selvästi EKP:n rahapolitiikan kevennyksestä niin kotimarkkinoilla kuin viennissäkin.

-Politiikka jatkuu kevyenä vielä vuoden päivät. Vahvimmillaan elvyttävä vaikutus on alkuvuoden aikana. Vuoden kuluttua rahapolitiikan lisäpotku alkaa vähentyä. Talouden pitää tällöin alkaa pärjätä omillaan ja suomalaisen talouspolitiikan varassa. Vaihtoehto tälle on kovin huono, hän varoittaa.

Myös Suomen Pankin pääjohtaja Erkki Liikanen kommentoi asiaa viikonloppuna. Hän korostaa, että euroalueen talousnäkymät ovat parantuneet kuluneen vuoden aikana laaja-alaisesti.

-Se tukee myös Suomen vientimahdollisuuksia. Mitä paremmin Suomi pitää huolen omasta kilpailukyvystään, sitä suuremman hyödyn se saa yhteisestä rahapolitiikasta ja myös euroalueen elpymisestä, Liikanen kirjoittaa Ilta-Sanomissa ja Kanavassa julkaistussa kirjoituksessaan.

Nordean analyytikot eivät odota EKP:ltä uusia toimia torstaina, vaikka pääjohtaja Mario Draghi on luvannut keskuspankin olevan valmis toimimaan tarvittaessa.

-Draghi tulee toistamaan saman viestin. Maaliskuu on kuitenkin todennäköisempi ajankohta uusille toimille, Jan von Gerich ja Holger Sandte ennakoivat.

EKP julkistaa maaliskuun korkokokouksen alla uudet ennusteensa euroalueen talouskasvusta ja kuluttajahinnoista.