Valtiovarainministeri Jutta Urpilaisen (sd.) viime viikolla nostama kritiikki hallituksen kolmen miljardin sopeutustoimia kohtaan sai tänään tukea valtiopäivien avajaisissa.

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Annika Lapintie pitää hallituksen kaavailemaa vuotta liian lyhyenä aikana kolmen miljardin euron sopeutustoimille.

–Siitä voi tulla seurauksena se, että tavallisten ihmisten elämä vaikeutuu kun tehdään säästöjä. Ehkä joudutaan tekemään harkitsemattomia veronkiristyksiä, hän sanoi Uudelle Suomelle valtiopäivien avajaisissa eduskunnassa.

–Ratkaisuja ei pidä lykätä, mutta pidemmällä aikavälillä maksaa sitä velkaa pois. Silloin ei jouduta ratkaisuihin, mikä katkaisee talouskasvua, hän lisäsi.

Myös perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jari Lindström on Urpilaisen ja Lapintien linjoilla.

–Se on niin iso määrä rahaa, että olen aikalailla Urpilaisen kanssa samoilla linjoilla siitä, että tuollaisella aikataululla leikkaaminen ei voi olla näkymättä pienituloisimmankin ihmisen elämässä, Lindström sanoi Uudelle Suomelle valtiopäivien avajaisissa.

Hänen mielestään on riski, että ”leikkaamme kasvun pois”, jos sopeutustoimet ovat liian tiukkoja.

Urpilaisen mielestä sopeutustoimet ovat liian jyrkkiä vuodessa toteutettaviksi vuodessa.

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtajan Kimmo Tiilikaisen mielestä hallitus asetti tavoitteensa alunperinkin ”epärealistiselle pohjalle”.

–Kun Kataisen hallitus esitti ohjelmansa eduskunnalle 2011. Viestini oli, että siltä puuttuu kivijalka. Se on unelmille rakennettu. Nyt hallitus on huomannut, että ei ole tullut kasvua, työllisyystavoitteet ovat epäonnistuneet, Tiilikainen sanoi Uudelle Suomelle.

Asunto- ja viestintäministeri Pia Viitasen (sd.) mielestä on hyvä, että keskustelua sopeutustoimien aikataulusta käydään.

–Kyllä tämä on aivan luonnollista, että tätä yhdessä pohditaan. Suomessa on ollut viisas talouspoliittinen keskustelu meneillään, hän sanoi Uudelle Suomelle.