Venäjän hallituksen on määrä julkistaa myöhemmin tänään yksityiskohtainen lista elintarvikkeista, joita sen kaavailemat vastapakotteet koskevat. Venäjän pääministerin tiedottaja Natalia Timakova korosti uutistoimisto Ria Novostille aamulla, että toistaiseksi mitään päätöksiä ei ole tehty.

-Kaikki niin sanotut mustat listat ovat vasta luonnoksia. Hallitus ja pääministeri käsittelevät asiaa torstaina, hän sanoi.

Uutistoimistojen mukaan Venäjä on kieltämässä tai rajoittamassa maataloustuotteiden tuomista maista, jotka ovat mukana Venäjän-vastaisissa pakotteissa.

Financial Timesin haastattelemien ekonomistien mukaan täysi elintarvikkeiden tuontikielto olisi käytännössä mahdoton, sillä 40 prosenttia venäläisten käyttämistä elintarvikkeista on tuontitavaraa. Elintarviketuonnin kieltäminen nostaisi ekonomistien mukaan Venäjän inflaation lisäksi pilviin. Inflaatio on ennestäänkin kovaa Venäjällä: tammi-maaliskuussa kuluttajahinnat nousivat 7,9 prosenttia.

Suomesta viedään Venäjälle muun muassa meijerituotteita, liha- ja kalajalosteita ja leipomotuotteita. Suomalaisten elintarvikeyritysten Venäjän-viennin arvo on hieman yli 400 miljoonaa euroa.

Meijeriyritys Valiolta kerrottiin Uudelle Suomelle, että yhtiössä seurataan tietojen tarkentumista huolestuneina.