Tietojärjestelmiin kohdistuvat verkkohyökkäykset ovat suojelupoliisin mukaan kasvava kansainvälinen turvallisuusuhka. Tällaisten hyökkäysten kohteena on ollut viranomaisia ja aseteollisuutta.

- Suomessakin eräät ministeriöt ja puolustustarviketeollisuus ovat viime aikoina joutuneet toistuvasti tällaisten tarkoin kohdennettujen hyökkäysten kohteeksi, kertoo suojelupoliisin vuoden 2007 vuosikertomus.

Verkkohyökkäykset ovat osa uudenlaista tiedustelutoimintaa.

Perinteinen vakoilu ja tietojen urkinta ei sen sijaan ole kasvanut, mutta ei myöskään laskenut. Ulkomaisten tiedustelijoiden määrä on niin ikään pysynyt Suomessa ennallaan. He pyrkivät värväämään itselleen agentteja ja hankkimaan sisäpiiritietoja heidän kauttaan.

Tällaisella tiedustelulla pyritään hankkimaan tietoja muun muassa Nato-kysymyksestä sekä EU:n turvallisuuspolitiikasta ja energia- ympäristöasioista.

Natoon liittyminen on tärkeä kysymys koko Pohjois-Euroopan tilanteen kannalta ja siksi tiedustelulla on supon mukaan pyritty selvittämään, onko esimerkiksi päätöstä liittymisestä jo valmisteilla.

Supon johtajan Ilkka Salmen mukaan myös kansainvälisen terrorismin uhka on kasvanut Euroopassa, kun länsimaisia ihmisiä on kääntynyt radikaaliin islamiin.

- Suomi ei ole täysin säästynyt käännynnäisilmiiön liittyviltä mahdollisilta turvallisuusuhilta, Salmi sanoo.

Hän toteaa kuitenkin, että yhteistyötahojen avulla niin Euroopassa kuin sen ulkopuolella suojelupoliisi kykenee työntämään erityisesti terrorismin torjunnan saralla puolustusta entistä ulommas.