Omakotitalojen myynti kiihtyy keväällä ja myyntipiikki osuu kesäkuuhun. Näin kertovat Kiinteistövälitysalan keskusliiton hintaseurantapalvelun tilastot.

”Ei kannata jättää nurmikkoa ajamatta tai kukkapenkkiä kesannoksi, kun laittaa taloa myyntiin”, sanoo Kiinteistöalan keskusliiton toimitusjohtaja Maria-Elena Ehrnrooth.

Ehrnroothin mukaan omakotitalot ovat kasvattaneet muutenkin tänä vuonna suosiotaan, mikä näkyy eritoten uusien 2010-luvulla valmistuneiden pientalojen kysynnässä.

Myyntimäärät putoavat heinäkuussa hieman, mutta nousevat jälleen elokuussa.

Myyntiin laitetut omakotitalot myös tekevät kauppansa pikaisimmin kesällä kuin kylmempinä vuodenaikoina. Esimerkiksi Etuovi.comin datan mukaan omakotitalojen markkinointiaika on lyhimmillään kesäkuukausina. Viime vuonna omakotitalojen keskimääräinen markkinointiaika oli kesäkuussa 79 päivää ja loppuvuodesta lähes 120 päivää.

Kerrostaloasuntojen myyntimäärien huiput osuvat maaliskuulle ja lokakuulle. Pääkaupunkiseudun alueella vanhojen osakeasuntojen raportoidut hinnat ovat heinäkuussa hieman alhaisempia kuin muina kuukausina.

Huoneistokeskuksen ja SKV:n liiketoimintajohtajan Anu-Elina Hintsan mukaan kesäkuukausien erityispiirre on se, että alle puolet asuntokaupoista tehdään Suomen kymmenen suurimman kaupungin alueella.

”Kauppaa siis käydään myös kesäisin, mutta sitä käydään pääkaupunkiseudun ja suurten kaupunkien ulkopuolella”, Hintsa sanoo.

Sekä omakotitaloja että kerrostaloasuntoja myydään vähiten joulukuussa ja tammikuussa.

”Marraskuussa ei ole vielä tullut lumi maahan. Uskoisin, että lumella on yllättävän suuri henkinen merkitys asuntokaupoilla” arvioi Kiinteistömaailman toimitusjohtaja Erkki Heikkinen.

Heikkinen ei usko, että alkuvuoden hiljaiset kuukaudet johtuisivat tarjonnan puutteesta. Hän arvelee, että kyse on enemmän kauppojen henkisestä lykkäämisestä.

”Alkuvuosi olisi itse asiassa ostajan kannalta hyvää aikaa asuntokaupalle, sillä silloin ehtii varmasti perehtyä myynnissä oleviin kohteisiin ja pyytää yksityisesittelyitä.”