Eduskunnan suuren valiokunnan puheenjohtaja, kansanedustaja Erkki Tuomioja (sd.) epäilee Portugalin kriisitilanteen voivan nopeuttaa Suomen ja muiden euromaiden takauksien kasvattamista Euroopan väliaikaisessa vakausrahastossa (ERVV).

Portugalia uhkaa hallituksen hajoaminen ja sen myötä ajautuminen entistä lähemmäs EU:n ja Kansainvälisen valuuttarahasto IMF:n hätäapua. Tuomioja pelkää, että Portugalin kaatuminen voisi saada Eurooppa-neuvoston tekemään päätöksiä ERVV-takauksien nostamisesta jo loppuviikon kokouksessaan, vaikka pääministeri Mari Kiviniemi (kesk.) vakuutti tänään muuta.

–[Takauksien nostaminen] ei ole kokouslistalla, mutta Portugali on tulossa syliin. ERVV periaatteessa riittää Portugalin auttamiseen, mutta kyllä [takauksien nostaminen jo viikonloppuna] silloin on mahdollista, sanoo Tuomioja Uudelle Suomelle.

Tuomiojan mukaan Suomen suorat takaukset eivät todennäköisesti tulisi tuplaantumaan, vaan osa lisätakauksista kerättäisiin muin keinoin.

Tuomioja arvelee keskustapuolueen sisäisten riitojen olevan syynä pääministeri Kiviniemen kiertelyyn Suomen eurotakauksista kysyttäessä. Tuomioja pettyi keskiviikkoisessa suuren valiokunnan kokouksessa, koska valiokunta ei tivaamisesta huolimatta saanut Kiviniemestä irti ”yhtään mitään uutta” sen suhteen, onko Suomi sitoutunut tai viikonloppuna sitoutumassa nostamaan ERVV-takauksiaan.

Pääministeri kertoi valiokunnalle, että loppuviikon Eurooppa-neuvoston kokouksessa ei tehdä päätöksiä EVVR-takauksien nostamisesta, mutta myönsi takauksien nostamisen olevan mahdollista tulevaisuudessa.

–Suomeksi sanottuna tämä tarkoittaa mielestäni sitä, että keskustalla on sisäisiä ongelmia, mutta he haluavat välttää tämän sanomisen julkisesti. Tästä kertoo sekin, että kokoomuskin jo pyörittelee päätään, sanoo Tuomioja Uudelle Suomelle.

Tuomioja viittaa keskustan sisäisillä erimielisyyksillä etenkin elinkeinoministeri Mauri Pekkariseen, joka on julkisesti ilmoittanut euroalueen tukipakettien ajan olevan ohi. Hänen julkilausumansa on ristiriidassa Kiviniemen näkemysten kanssa, sillä pääministerin mukaan vakausmekanismiin osallistuminen on välttämätöntä euromaalle.

Suuri valiokunta hyväksyi kokouksessaan hallituspuolueiden äänillä Euroopan pysyvän kriisirahaston perustamisen. Näin SDP ja muu oppositio joutuivat antamaan pääministerille EU-kokoukseen EVM-myönteisen evästyksen, vaikka oppositio kaipaisi vielä lisätietoja muun muassa sijoittajien vastuusta ja transaktioverosta EVM:ssä.