Eurofighter-hävittäjät ovat lentäneet yhteensä puoli miljoonaa lentotuntia.

Eurofighterin lentotuntien määrää ovat kasvattaneet eri maiden ilmavoimien operaatiot Lähi-idässä sekä Baltian ilmavalvonnassa. Tällä hetkellä Euroopan ilmatilaa suojelee lähes 500 Eurofighteria ja määrän ennakoidaan kasvavan merkittävästi tulevina vuosikymmeninä.

”500 000 lentotuntia todistavat, että Eurofighter on Naton ilmapuolustuksen selkäranka Euroopassa”, Eurofighter Jagdflugzeug GmbH:n pääjohtaja Volker Paltzo sanoo tiedotteessa.

Eurofighter on yksi Suomen tulevan hävittäjähankinnan vaihtoehdoista, jonka on epäilty vanhenevan Suomen käyttötarpeita nopeammin. Suomi tarvitsee uusia hävittäjiä vielä 2060-luvulla, mutta arvioiden mukaan Eurofighter Typhoonin pääkäyttäjät, Britannian, Saksan, Italian ja Espanjan ilmavoimat, alkavat poistaa konemallia käytöstä 2040-luvulla.

Paltzo kuitenkin vakuuttaa, että konemallin kehitystyö jatkuu pitkälle tulevaisuuteen.

”Jatkamme koneen kehittämistä seuraavina vuosikymmeninä. Kone tulee olemaan merkittävässä roolissa tulevaisuuden eurooppalaisen ilmapuolustusjärjestelmän osana”, Paltzo vakuuttaa.

Tulevaisuudessa Eurofighteriin integroidaan uusi elektronisesti skannaava tutka, parannettua uutta automatiikkaa sisältävä, lentäjien työskentelyä helpottava käyttöliittymä sekä uusia aseita.

“Koneiden EJ200-moottoreita on käytetty yli miljoona tuntia sekä Euroopassa että kansainvälisesti. Moottorien kehitystyö jatkuu ja haluamme näin varmistaa, että Eurofighter säilyttää taistelukykynsä myös tulevaisuudessa”, sanoo juhlallisuuksiin osallistunut Clemens Linden, moottorivalmistaja Eurojet Turbo GmbH -yhtiön pääjohtaja.

Eurofightereita on tilattu Eurooppaan yhteensä 623 kappaletta.