Jyväskylän Tikkakoskella viikonloppuna pidettävä ilmavoimien 100-vuotisjuhlalentonäytös on myös hyvä markkinointitilaisuus ilmavoimien kaikkien viiden hävittäjäkandidaatin valmistajalle, kertoo Aamulehti.

Suomen hävittäjäkisan ehdokkaista amerikkalaisyhtiö Lockheed Martin otti varaslähdön pitäessään lehdistötilaisuutensa Helsingissä jo ennen itse näytöstä. Yhtiö on toimittanut palveluskäyttöön 300 F-35 -monitoimihävittäjää, ja kone on pian astumassa palveluskäyttöön kahdessa uudessa maassa, hävittäjävalmistaja kertoi.

Lockheed Martinin F-35 -liiketoiminnan kehityksestä sekä strategisesta integraatiosta vastaava johtaja Jack Crisler korosti F-35 -ohjelman etenevän nyt suunnitelmien mukaisesti.

Yksittäisen koneen hinta-arvio on pysynyt ennallaan: Ilmavoimien harkitseman F-35A -mallin hinnan on edelleen tarkoitus laskea 80 miljoonaan dollariin vuoteen 2020 mennessä – tosin varsinainen kauppa ja sen ehdot ovat Suomen ja Yhdysvaltain hallituksen välillä sovittavia asioita, eli LM:n hinta-arviossa kyse on enemmänkin tuotantohinnasta.

Teknisesti kunnianhimoisen koneen pitkä ja hintava kehitystyö on kerännyt runsaasti kritiikkiä, viimeksi kesäkuun alussa kun Yhdysvaltain valtiontalouden tarkastusvirasto GAO julkisti tuoreimman raporttinsa. Sen mukaan kehitysohjelmassa on edelleen lähes tuhatkunta tunnistettavaa puutetta.

Crislerin mukaan raportissa ei ole mitään yllättävää, sillä se pohjautuu tietoihin, jotka Lockheed Martin on itse toimittanut.

–F-35 on sentään maailman testatuin lentokone. Me teemme mahdollisimman täydellistä yhteistyötä GAO:n kanssa.

Jyväskylän lentonäytöksessä ei vielä nähdä F-35:tä. Paikalla on kuitenkin Lockheed Martinin koelentäjä Billie Flynn. Hän torjuu arvostelua siitä, että F-35:ssä häiveominaisuuksia painotettaisiin muiden ominaisuuksien kustannuksella.

–Koelentäjän työssäni lennän F-35:tä Patuxent Riverin lentotukikohdasta [Marylandin osavaltiossa], korkeimmillaan 1,6-kertaisella äänennopeudella. Silloin mukana on turvallisuussyistä aina Hornet tai Super Hornet [sekin ehdolla ilmavoimille], usein vielä valokuvaajan kanssa. Ne koneet eivät koskaan pysy mukana kiihdytyksessä, ja minulta ei koskaan lopu polttoaine ensimmäisenä, Flynn sanoo.

Lue laajempi juttu Aamulehdestä.

Jyväskylän näytöksessä ovat näytteilleasettajina kaikki ilmavoimien uuden hävittäjäkaluston valmistajakandidaatit: Lockheed Martin (F-35), Boeing (Super Hornet), Saab (Gripen E), Eurofighter-konsortio (Eurofighter Typhoon) sekä Dassault (Rafale). Näistä kaikki muut paitsi Lockheed Martin osallistuvat myös lentonäytökseen.