Ulkoministeri Alexander Stubb on usein lausunnoissaan avoin. Ei tällä kertaa.Kuva: Petteri Paalasmaa/Uusi Suomi

Kansanedustaja Kimmo Sasi (kok.) vaatii ulkoministeri Alexander Stubbilta (kok.) perusteluita Suomen vaikenemiselle Mihail Hodorkovskin asiassa. Monet länsimaat ovat tuominneet Venäjän oikeuslaitoksen öljymiljardöörin tuoreen vankilatuomion takia, mutta Suomessa presidentti Tarja Halonen, pääministeri Mari Kiviniemi ja ulkoministeri Stubb ovat olleet hiljaa.

Sasi kysyy tänään jättämässään kirjallisessa kysymyksessä ulkoministeri Stubbilta, ”oliko Hodorkovskin tapauksessa joitakin erityisiä syitä, miksi Suomi katsoi, että asiasta ei ole syytä lausua mitään?”

Uudelle Suomelle Sasi sanoo suoraan, että Suomen virallinen hiljaisuus nostaa jälleen esiin termin suomettuminen.

–Jos ei muista länsimaista poikkeavalle linjaukselle löydy perusteita, niin silloin joutuu kysymään, onko kyse suomettumisesta, sanoo Sasi.

Suomen vaikeneminen on Sasin mielestä jo itsessään ”merkittävä linjaus” verrattuna muihin länsimaihin.

–Tähän haluaisin kuulla perustelut.

Lisäksi Sasi toivoo Stubbin kertovan, millä perusteilla Suomi ottaa kantaa ulkomaisiin tapahtumiin ja mikä on Suomen kanta siihen, ”missä määrin oikeudenmukaisen oikeudenkäynnin vaatimukset toteutuvat Venäjällä yleensä ja Hodorkovskin oikeudenkäynnissä erityisesti”.

Useat länsimaat ovat julkisissa lausunnoissaan pitäneet Vladimir Putinin vastustajana tunnetun Hodorkovskin oikeudenkäyntejä poliittisina. Joulukuisen kuuden vuoden lisätuomion ja sitä edeltäneen oikeusprosessin on katsottu olevan ristiriidassa oikeudenmukaisen oikeudenkäynnin periaatteiden kanssa.

–Tämä on merkittävä tapaus, jolla voidaan arvioida Venäjän kehitystä oikeusvaltiona. Me voimme olla huolissamme siitä, että Venäjä ei ole oikeusvaltiona kehittynyt, perustelee Sasi kantaansa.

Sasin mukaan hän ei ole keskustellut asiasta ulkoministerin, puoluetoverinsa kanssa.

Entinen öljy-yhtiö Jukosin johtaja Mihail Hodorkovski tuomittiin joulukuun lopussa vankilaan talousrikoksista kuudeksi lisävuodeksi. Hän on jo kärsinyt lähes koko kahdeksan vuoden vankilatuomionsa, joka tuomittiin vuonna 2003.

Olisiko Suomen pitänyt reagoida Hodorkovskin tuomioon? Vastaa Uuden Suomen kyselyyn täällä.