Pääministeri Juha Sipilä (kesk) ja valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok) kertoivat sunnuntaina, että Suomi maksaa valtionvelkaa pois ensimmäisen kerran sitten vuoden 2008. Sipilän ja Orpon mukaan valtiokonttorin ei tarvitse nostaa loppuvuodelle kaavailtua 2,2 miljardin euron lainaerää.

Lue tarkemmin: Juha Sipilä hehkuttaa historiallista käännettä: ”Ensimmäistä kertaa sitten vuoden 2008”

Kumpikaan ei kertonut selvää yksittäistä syytä historialliselle käänteelle, mikä on herättänyt huomiota. Esimerkiksi Rauten toimitusjohtaja Tapani Kiiski sanoo Twitterissä, että häntä huolestuttaisi, jos talousjohto ei tietäisi, mistä raha tulee.

Orpo sanoi Helsingin Sanomille, että valtaosa eli 1,4 miljardia selittyy sillä, että valtion tulojen ja menojen kehitys on ollut sen verran arvioitua suotuisampaa. Hän kommentoi keskustelua myöhemmin Twitterissä toteamalla, että yksityiskohtaisesti syyt nähdään vasta kun tilikohtaiset tiedot saadaan alkuvuonna.

”Iso kokonaisuus on hyvin tiedossa. Ajan tasalla ollaan!”

Akavan pääekonomisti Pasi Sorjonen arvioi, että valtion sisääntulevan rahan ajoitus muuttui.

”Tuli aikaisemmin. Mutta eikö vuodelle 2019 povata taas alijäämää?”

Danske Bankin pääekonomisti Pasi Kuoppamäki uskoo, että asiaan saadaan lisäselvyyttä maanantaina, jolloin valtiovarainministeriö julkistaa talouskatsauksensa.

”Täytyy lukea tuota koskeva kappale kahteen kertaan. Jos siis ovat ehtineet laittaa viikonloppuna löytyneet 2 miljardia oikealle riville.”

Kansanedustaja, ekonomisti Juhana Vartiainen myöntää, että tälle vuodelle on kirjattu satunnaisia eriä. Hän kehottaa katsomaan maanantain julkistuksessa rakenteellisen alijäämän ennustetta.

Valtiokonttorin mukaan Suomen valtionvelka oli marraskuun lopussa 105,3 miljardia euroa. Viime vuoden lopussa velkaa oli 105,8 miljardia euroa. Valtion ensi vuoden talousarvio on 1,6 miljardia euroa alijäämäinen.