Valtiovarainministeri Jyrki Kataisen (kok.) mukaan hänen budjettiesityksessään on mukana yksi Suomen historian suurin tulonsiirto.

Katainen esittää, että pienimpiä äitiys-, isyys- ja vanhempainrahoja sekä sairauspäivärahoja ja kuntoutusrahoja korotetaan työmarkkinatuen tasolle. Tämä tarkoittaa budjettiesityksen mukaan noin 160 euron korotusta kuukaudessa.

Kotihoidon tukeen puolestaan esitetään 20 euron korotusta kuukaudessa ja yksityisen hoidon tukeen 22,67 euron korotusta kuukaudessa. Lapsilisään esitetään 10 euron korotusta kuukaudessa kolmannesta lapsesta lukien. Lisäksi Katainen esittää apurahansaajille sosiaaliturvan järjestämistä.

Budjettiesitykseen kuuluu myös kuntien sosiaali- ja terveydenhuollon valtionosuuksien nostaminen reilulla 21 miljoonalla eurolla. Pikkulasten rotavirusrokote on tarkoitus sisällyttää yleiseen rokotusohjelmaan.

Katainen sanoi tänään tiedotustilaisuudessa, että hän ei halua ”roiskia muruja” joka paikkaan, vaan panostaa tulonsiirtoja siten, että ne todella tuntuisivat ihmisten elämässä. Sen sijaan veroalennusten puolella filosofia on päinvastainen: verohuojennukset kohdistetaan tasaisesti kaikkiin tuloluokkiin.

Kataisen mielestä liian jyrkkä progressiivinen verotus ei olisi hyvä asia.

- Jos pieni- tai keskituloisen palkka nousisi hänen vaihdettuaan työpaikkaa tai kouluttauduttuaan uudelleen, mutta verotus kiristyisi, se ei olisi oikeudenmukaista, Katainen sanoi.

Katainen sanoi, ettei halua tehdä verotuksen progressiota kiristäviä ratkaisuja, koska ”jokainen työntekijä on arvokas”.

Verotuksen ja tulonsiirtojen ohella budjettiesityksessä panostetaan osaamisen tukemiseen. Esitykseen kuuluu ”mittavia panostuksia yliopistoihin”: Aalto-korkeakoulun toimintaan 13,9 miljoonaa euroa ja peruspääomaan 200 miljoonaa sekä muille yliopistoille toimintaedellytysten parantamiseen kertaluonteiset 50 miljoonaa euroa. Jo aiemmin on päätetty pysyvistä tasokorotuksista, joiden päälle tämä 50 miljoonaa siis tulee.